Gör en roadtrip i sommar – för miljöns skull

Frihetskänslan. Flexibiliteten. Spontaniteten. De genuina små smultronställena längs vägen. Ja, det finns många skäl att älska roadtrips. Men har du tänkt på att miljön faktiskt kan vara en anledning att ta bilen i sommar? I alla fall om du har gasbil och kör på 100 procent förnybar biogas. I vår sommarguide #älskaroadtrips berättar vi om varför du borde svemestra* med gasbil – och vilka hållbara utflyktsmål du inte får missa. Häng med!

Snart är semestern här, och vi är många som är mitt uppe i att planera sommarens alla resor. Faktum är att vi svenskar ofta ligger i topp när det gäller flitigast resande. Även om vårt resande minskade 2018 jämfört med 2017 gjorde vi fortfarande uppåt 11,2 miljoner resor förra året, där 65 % gjordes med flyg. 

En positiv utveckling? Absolut. Nya resor innebär nya intryck, nya möten och vidgade perspektiv. Och det är genom att resa som vi krymper avstånd, gör världen mindre och livet större. Men resande med fossila drivmedel, i synnerhet flygresor, innebär stora mängder utsläpp och klimatpåfrestningar – och vi måste minska vårt koldioxidavtryck för att framtida generationer ska få uppleva det vi idag ser som självklarheter. Visste du till exempel att en enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid? Det är nästan lika mycket som en genomsnittlig fossildriven personbil släpper ut under ett helt år!

Svemestra med gasbil

Vi behöver inte nödvändigtvis resa mindre, bara resa smartare. Fler borde skippa flyget, banga charterresan och ta en svemester* istället. Genom att stanna på marken och upptäcka det som finns i din närhet sparar du på jordens resurser, och kan därmed resa med gott samvete i sommar.

älskaroadtrips

För dig som vill resa smart och miljövänligt finns det många alternativ. Ta cykeln, tåget eller kollektivtrafiken – eller kör fossilfritt och behåll friheten som bilen innebär. Med den nya generationens gasbilar kommer du ofta upp till 40 mil** på 100 procent förnybar biogas. Det räcker gott och väl till sommarens alla resor, från de små utflykterna till den långa roadtripen. Biogas sänker koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med fossila bränslen som bensin och diesel. Dessutom gör du en insats för att hela Sverige ska leva, genom att stödja dina lokala bönder och andra svenska biogasproducenter.

Med den nya generationens gasbilar kommer du ofta upp till 40 mil på 100 procent förnybar biogas. Det räcker gott och väl till sommarens alla resor, från de små utflykterna till den långa roadtripen.

Häng med på #älskaroadtrips 

För att göra ditt semesterval lättare har vi satt ihop ett gäng sommarguider till tankvärda platser i Sverige som är värda en omväg, och som du enkelt kan ta dig till med gasbil. Vi kallar dem #älskaroadtrips. Helt enkelt (r)eko tips på roadtrips som du kan göra med gott samvete – utan att behöva bekymra dig för att gasen ska ta slut. Välj den guide som passar dig!

Den ultimata roadtrippen genom Halland
Den ultimata roadtrippen genom Bohuslän
Den ultimata roadtrippen genom Västergötland
Den ultimata guiden runt Vättern
Den ultimata roadtrippen runt Göteborg
Den ultimata roadtrippen i Göteborg

…och håll utkik – det kommer fler! 💚

 


 

*Svemester = semestra i Sverige. Kan liknas med hemester och staycation. Uppmärksammas allt mer tack vare de miljömässiga fördelarna – och möjligheten att upptäcka lokala sevärdheter. Läs mer om svemester hos Svenska Turistföreningen som just nu har en kampanj i samma anda.

**De allra flesta gasbilar idag har en räckvidd på cirka 40 mil, och ofta det dubbla om man även räknar in bensintanken. Kolla in vilka modeller som finns ute på marknaden och deras ungefärliga räckvidd i vår gasbilsväljare.