Augusti rekordmånad för gasbilar

Myten om gasbilen som trött och tråkigt har motbevisats länge. Nu syns det även i statistiken. I augusti nyregistrerades rekordmånga biogasbilar i Sverige.

Enligt färsk statistik från Trafikanalys nyregistrerades det i augusti över 1000 gasbilar i Sverige. Det är den högsta noteringen någonsin sedan myndigheten började föra statistik över nyregistrerade gasbilar år 2006.

Ökat intresse och WLTP ligger bakom ökningen

De senaste åren har antalet gasbilar legat på en relativt stabil nivå, eftersom det varje år exporteras ungefär lika många gasbilar som det nyregistreras. Men nu har det alltså skett en förändring. 

Trendbrottet i augusti beror mest sannolikt på ett ökat intresse för biogas i kombination med införandet av testcykeln WLTP för nya fordon. Sedan september förra året måste alla nya bilar testas enligt den nya standarden, vilket har skapat långa köer till de laboratorier som testar och godkänner bilmodellerna. Inte minst för gasbilarna, som ofta har nedprioriteras i kösystemen framför bensin- och dieselbilarna. Nu har många populära gasmodeller äntligen blivit godkända och kan börja levereras ut till kunderna. 

– Det är glädjande att se att intresset för biogas och gasbilar stadigt ökar. Vi har befunnit oss i en period där efterfrågan på gasdrivna fordon faktiskt har varit högre än tillgången. Att Audi sålde slut sina på sin G-tron-serie förra hösten är bara ett exempel på det. Nu får vi hoppas att fordonstillverkarna lyssnar på marknaden och fortsätter satsa på sina gasmodeller framöver, säger Danny Wong, Marknadschef på FordonsGas Sverige AB.

Läs mer: Audis gasmodeller helt slutsålda

 

– Det är kul att se att biogasbilen nu är ett lika populärt alternativ som elbilen.

Lika många gasbilar som elbilar

En majoritet av de fordon som säljs är fortfarande fossildrivna – hela 88 procent av de nyregistrerade bilarna i augusti var diesel- eller bensinfordon. Men andelen fordon som drivs med förnybar energi ökar. Bland registreringarna i augusti var 5 procent laddhybrider, 3 procent rena elbilar och 3 procent biogasbilar.

– Det är kul att se att biogasbilen nu är ett lika populärt alternativ som elbilen. Vi behöver alla förnybara energikällor som finns för att nå de uppsatta målen om fossilfria vägtransporter till 2030, säger Danny Wong. 

 


Gasbilar på marknaden

Gasbilar finns i många olika modeller och utföranden – allt från den sportigare Audi A5 Sportback G-tron till den mer familjevänliga Skoda Octavia. Du hittar alla gasbilar på den svenska marknaden i vår gasbilsväljare.