Bor du landet? Välj en gasbil! Det tycker Lina Håkansdotter, gasbilsförare från Sätila

Höjda bensinpriser upprörde många under 2019 och skapade en stark debatt i Facebookgruppen Bensinupproret 2.0. Många argument handlade om att de som bor i glesbyggden är beroende av bil och inte ska straffas för det. Men det finns andra alternativ än bensinbilar. Det visar småbarnsmamman Lina Håkansson, som tidigare i år köpte en gasdriven Opel Zafira – och nu kör både billigt och miljövänligt.

Hej Lina, berätta lite om dig själv!

– Jag är en 35-årig småbarnsmamma som bor på landet i Sätila, en knapp timme från Göteborg. I mitt jobb åker jag mycket bil, ofta i glesbygd. Som småbarnsmamma på landsbygden hade jag inte klarat mig utan bil! Så för 6 månader sedan köpte jag min första gasbil Opel Zafira, som jag är väldigt nöjd med.

Som småbarnsmamma på landsbygden hade jag inte klarat mig utan bil

Hur gick tankarna innan du köpte din första gasbil?

– När min gamla bil var på väg att gå sönder började jag titta på en ny. Klimatet tog allt större plats i nyhetsflödet och debatter och jag funderade mycket över hur jag själv lever. Jag kunde bara inte med att köpa ytterligare en bensin- eller dieseldriven bil, så mycket som jag kör i vardagen. Samtidigt var min budget begränsad. 

– Jag började läsa på om olika miljöbränslen och det dröjde inte länge innan jag tyckte att biogas lät som det bästa alternativet, både sett till ekonomin och ur miljösynpunkt. Det finns en stor begagnatmarknad med hyggliga priser på gasbilar, och samtidigt känns det ju helt logiskt att producera gas av vårt matavfall och på det sättet ta tillvara på metangasen, istället för att släppa ut det i atmosfären. 

“Det finns en stor begagnatmarknad med hyggliga priser på gasbilar, och samtidigt känns det ju helt logiskt att producera gas av vårt matavfall och på det sättet ta tillvara på metangasen, istället för att släppa ut det i atmosfären.” 

Lina Håkansson

Vad hade du hört om gasbilar innan? Vilka upplever du som de största myterna?

– Väldigt blandat, allt ifrån att det är världens bästa bränsle, till att det är förlegat. De största myterna är att det skulle vara dyrt, opraktiskt, farligt och att det mest är något för bussar och lastbilar. Men det flesta fördomar kan man lätt bemöta med fakta.

Vad är ditt mål för nästa år?

– Jag vill påverka min kommun att anlägga en tankstation för biogas. Sen vill jag åka på en liten miljömedveten bilsemester med familjen.

Läs mer: Svemestra / åk på roadtrip med gasbil

Vad vill du tipsa andra om?

– Att ge biogas en rejäl chans! Inte minst om man har möjlighet att välja tjänstebil och kan påverka genom sitt val. Jag delar också med mig av min vardag med biogasbil på Instagramkontot @biogasbruden.


Namn: Lina Håkansdotter
Ålder: 35 år
Gasbil: Opel Zafira
Gasbilsförare: sedan sommar 2019
Stad: Sätila