Nya lastbilar ska köras på ren biogas

Efter investeringar i nya gaslastbilar har Dagab nu tagit beslut om att köra på 100 procent biogas.  
– Det är glädjande att se allt fler gaslastbilar i trafik och att företag som Dagab ser chansen att göra sina transporter helt cirkulära, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas Sverige AB.

Dagab har nyligen gjort flera investeringar för att ställa om till en hållbar fordonsflotta. Nu är det även beslutat att företagets nya gaslastbilar för fjärrtransporter ska köras på 100 procent förnybar biogas.

– För oss på Dagab är en övergång till flytande biogas ett viktigt steg mot hållbarhet. Vi ser det som en viktig transportlösning för framtiden, säger Helena Blom, transportchef på Dagab, en del av Axfoodkoncernen.

Biogas gör skillnad

Efter investeringar i gasdrivna lastbilar såg man möjligheten att köra på 100 procent biogas, för att på så sätt maximera klimatnyttan och ytterligare minimera sina utsläpp av växthusgaser.

– Vi ser Fordonsgas som en viktig spelare för en omställning till fossilfria transporter, säger hon.

Med stöd från Klimatklivet är flera transportföretag på väg att investera i nya gaslastbilar. Samtidigt satsar företag som FordonsGas på att etablera nya tankstationer för flytande gasenergi.

– Det är viktigt och roligt att företag som Dagab tar täten och agerar för att minska sin klimatpåverkan, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas .

Ett växande stationsnät

FordonsGas har i dag gasenergistationer för flytande gas i Göteborg, Jönköping och Helsingborg. Och redan i början av 2019 kommer nya stationer öppnas i Mjölby och Götene.

– Vårt mål är att ge hela Södra Sverige ett starkt nät av energistationer för flytande biogas, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas Sverige AB.

I dagsläget har FordonsGas och AirLiquide Sveriges enda produktionsanläggning för flytande biogas i Lidköping.

Rätt förutsättningar

För ett år sen lanserade Volvo Trucks gasdrivna lastbilar som går på flytande biogas. Motorerna bygger på dieselteknik vilket möjliggör lång räckvidd och kraft att dra tunga lass – något som elfordon inte kan matcha. Nyligen har också Iveco och Scania lanserat lastbilar som går på flytande gasenergi.

– Med riktigt bra lastbilar på marknaden, ett utbyggt stationsnät och företag som vill göra skillnad finns möjlighet att ställa om till cirkulära och hållbara transporter, säger Emil Glimåker.

 


 

Kontaktpersoner:             

Emil Glimåker, vd FordonsGas Sverige AB. Tel: 0706-807100

Sofia J Nordström, marknadsansvarig flytande gas, FordonsGas Sverige AB. Tel: 0725-371510

 

Ladda hem bild här

 

Fakta: Dagab

Axfoods supportbolag Dagab ansvarar för koncernens sortiment, inköp och logistik. Dagabs logistikdel är hjärtat i Axfoods logistikflöde och fungerar som partner till Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross. Dagab levererar varor till cirka 7 000 butiker och kunder runt om i Sverige.

 

Fakta: FordonsGas Sverige AB

FordonsGas med säte i Göteborg är en av landets största aktörer inom gasenergi. Företaget är en del av Air Liquide Group och vill genom sitt växande nätverk av mer än 40 energi­stationer öka såväl andelen biogasdrivna resor som transporter. FordonsGas är via dotterbolaget Lidköpings biogas Sveriges enda tillverkare av flytande biogas (LBG).