Full gas från norr till söder – här kan du tanka gasenergi i Sverige

Går det verkligen att bilsemestra med gasbil? Är det inte svårt att hitta tankstationer? Det finns väl knappt några utanför storstäderna? Det är många som har frågor och förutfattade meningar kring gasbilar – men att det inte går att köra på gas i Sverige är en myt. Det finns fler än 180 gastankstationer runt om i hela landet, och med bara lite planering kan du köra på 100 procent förnybar gasenergi. Faktiskt hela vägen upp till Norrbotten eller hela vägen ner till Skåne, om du så vill. Är du redo att krossa några fördomar om gas? Då kör vi!

Kör långt på förnybar gasenergi

Att svemestra* med gasbil har aldrig varit enklare. Allt fler regioner förstår värdet i att satsa på ett miljövänligt och svenskproducerat drivmedel som biogas, vilket också har gjort att allt fler aktörer bygger ut gasnätet. Idag finns mer än 170 stationer för komprimerad gasenergi (CNG) i Sverige, från Boden i norr till Trelleborg i söder. Och fler är på gång. Lägg då till att dagens gasbilar ofta har en räckvidd på upp till 50 mil på gasenergi. Tillsammans innebär detta att du kommer att kunna bila genom nästan hela Sverige på 100 procent förnybar biogas. (Och tar biogasen slut slår bilen automatiskt över till bensindrift, eftersom alla gasbilar som säljs idag är hybrider med både gas- och bensintank.)

Idag finns mer än 170 stationer för komprimerad gasenergi (CNG) i Sverige.

Planera din resa med våra roadtrips-guider – och FordonsGas app

För att få ut det mesta av din bilresa och köra så långt som möjligt på gasenergi är det smart att planera lite i förväg. Som gasbilsförare vänjer man sig ganska snabbt att hålla utkik efter närmsta tankställe, vilket du kan göra superenkelt med FordonsGas app. Där finns ALLA gasstationer i Sverige listade. Vill eller kan du inte ladda hem appen finns vår gaskarta även i webbversion. Komplettera sedan kartan med våra roadtripsguider #älskaroadtrips så kommer du långt. (Ja, även bokstavligen talat!)

*Svemestra = semestra i Sverige. Kan liknas med hemester och staycation. Uppmärksammas allt mer tack vare de miljömässiga fördelarna – och möjligheten att upptäcka lokala sevärdheter. Läs mer om svemester hos Svenska Turistföreningen som har en kampanj i samma anda.

gaskarta

Se hela kartan av gasstationer här

Norrlandskusten

Ska du bila norröver? Eller bor du i norra Sverige och funderar på att bila söderut? Visst finns det fortfarande mycket att önska när det kommer till gasinfrastrukturen i Norrland, men man klarar sig faktiskt på gasenergi längre norrut än vad många tror.

Håller du dig längs med kusten finns det flera stationer längs med E4:an, från Gävle i söder, via Sundsvall, Härnösand och Skellefteå, och hela vägen upp till Boden i norr. Har du planer på att besöka Åre och Jämtlandsfjällen gör du bäst i att stanna och tanka i Östersund på vägen dit. Men ska du längre norrut i landet eller upp till Lapplandsfjällen kan du däremot behöva komplettera med bensindrift. Ett tag till i alla fall, tills dess att infrastrukturen för gas byggs ut. (Snart, hoppas vi!)

Dalarna

Dags för ett besök i idylliska Dalarna? Inga problem! Passa på att stanna till i Borlänge, där det finns en tankstation för gas. (Och om gasen inte räcker till längre in i landet slår ju bilen automatiskt över till bensindrift tills dess att du når en gasenergistation igen.)

Stockholm

Sveriges huvudstad är inte bara en fantastiskt vacker stad – här finns även ett stort utbud av tankstationer för gasenergi. Med ett tjugotal stationer utspridda i hela Stockholm behöver du aldrig vara orolig för att stå utan gas.

I Västsverige klarar du dig långt på gas, oavsett om du kör i städerna, ute i landet eller längs med kusten.

Västergötland

Även i Västergötland finns ett utbrett gasnät. Med flera stationer i bland annat Lidköping, Skövde, Skara, Mariestad, Falköping och Vårgårda klarar du bilresan bra!

(Visste du förresten att en stor del av biogasen hos oss på FordonsGas kommer från lantbrukare i just Vårgårda-Herrljunga-trakten?)

Västkusten

I Västsverige klarar du dig långt på gas, oavsett om du kör i städerna, ute i landet eller längs med kusten. Bara i Göteborg med omnejd finns över 25 gasstationer. För dig som ska besöka Bohuslän hittar du stationer i bland annat Munkedal, Lysekil, Uddevalla och Stenungssund. Också för dig som håller dig längre inåt landet finns det många stationer att välja mellan – Lerum, Alingsås, Vårgårda och Borås, för att nämna några. Längre söderut längs med Hallandskusten finns det stationer i bland annat Halmstad och Falkenberg.

Kom ihåg: De flesta gasstationerna i Västsverige är FordonsGas egna, vilket innebär att du kan tanka och betala med FordonsGaskortet. Då tankar du alltid minst 70 procent biogas och får dessutom 35 öre rabatt per kilo tankad gas.

Gotland

Sveriges största ö Gotland lämnar ingen besviken – inte heller dig som gasbilsförare. Med hela fyra gasstationer spridda från Alva i söder till Lärbro i norr, och två stycken i Visby, behöver du aldrig stå utan gas. (Men kom ihåg: om bilfärjorna blir fullbokade är det minst lika fantastiskt att uppleva Gotland från cykelsadeln.)

Öland

Ska du till Öland med gasbilen har du flera alternativ: passa på att tanka i Kalmar eller Mosekrog innan överfarten, eller leta upp gasstationen i Mörbylånga i mitten på ön. Inga problem att köra på gas här, med andra ord!

Skåne

Skåne är en av de mest gastäta platserna i Sverige. Här hittar du gasstationer i alla större tätorter – och en hel del utanför också. Välj och vraka mellan Malmö (fem stationer), Lund (två), Helsingborg (tre), Kristianstad (två) eller stationerna i Landskrona, Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Åhus, Båstad eller Trelleborg. Bland annat.

Resten av Europa

Funderar du på att ta kompisgänget eller familjen ner på en långkörare i Europa är gasbil ett säkert val. Det finns nämligen hela 4000 tankstationer för gas i Europa. Hitta din närmsta station på hemsidan CNG Europe, som samlar alla stationer i hela Europa på ett och samma ställe.


Har vi missat något?

Kolla in hur det ser ut med gasstationer för just din roadtrip i vår tankkarta, eller genom att ladda hem vår app.

Ta det lugnt på vägarna, och glöm inte att tagga din roadtrip med #älskaroadtrips! 💚