Fem anledningar att köra på gas

Är du på väg att skaffa en ny bil? Grattis! Då har du chans att göra ett klokt och viktigt val – såväl för din plånbok som för klimatet. Det finns många anledningar att byta till gasenergi. Här har du våra fem bästa anledningar till att köra på gas!

1. Minska din miljöpåverkan

Visste du att fordonsgas är ett av de drivmedel som har absolut lägst klimat- och miljöpåverkan? Jämfört med bensin och diesel är utsläppen av koldioxid upp till 95 procent lägre med biogas, och cirka 25 procent lägre med naturgas. Med gasenergi kan vi alltså motverka den globala uppvärmningen. Dessutom bidrar biogasen med biologisk gödning till våra marker, en levande landsbygd, fler gröna jobb och bättre luft i våra städer. Jämfört med en dieselbil släpper man med gasenergi dessutom inte ut farliga partiklar som NOx och PM. Bra va?

2. Lägre bränslekostnader

Att köra på gas är schysst både för miljön och plånboken. Kostnaden per mil är ungefär 20 procent lägre än bensin och diesel. Samtidigt som du gör gott för miljön minskar du alltså dina bränslekostnader. Eftersom gas tankas i kilo istället för i liter kan det vara lite svårt att jämföra priset på gasenergi med fossila drivmedel. Därför har vi samlat all info (och dagsfärska jämförelsepriser) på en egen sida – så att det blir så enkelt som möjligt för dig att välja framtidens energi.

Som gasbilsförare får du, enligt det nya bonus-malus-systemet, även en fast bonus på 10 000 kr när du köper en ny bil. Bra va?

Läs mer: Tanka gas vs bensin – så räknar du ut jämförelsepriset!

 

3. Samma prestanda som diesel

Tror du att gasbilar är gråa, sega och tråkiga? Då kanske du har testat en tidigare gasbilsmodell. För dagens gasbilar har samma höga prestanda och körglädje som en motsvarande diesel- eller bensinbil. Du märker alltså ingen skillnad på vad som är i tanken.

Läs gärna mer om hur det är att köra på gas i vår intervju med Per Norberg, stolt Audi A3 g-tron-förare. Eller kolla in filmen från när vi lät en testförare provköra Audi A4 g-tron.

4. Gedigen räckvidd

Räckvidden har tidigare varit en kritisk faktor för gasdrivna fordon. Men de flesta gasbilar har idag en räckvidd på upp till 40-60 mil på en tank gas. Därefter slår bilen automatiskt över till bensindrift – och på den tanken har du ofta lika lång räckvidd till. (Gasbilar kommer alltså betydligt längre på förnybar energi än de flesta elhybrider!) Kolla gärna vilka gasmodeller som finns ute på marknaden och deras ungefärliga räckvidd i vår gasbilsväljare.

5. Välj mellan ett antal olika tillverkare!

Visste du att Volkswagen-gruppen satsar stort på gasenergi? Såväl Audi, Skoda, Seat och Volkswagen erbjuder flera intressanta modeller. (Enda kruxet just nu är att tyskarna själva köper så mycket gasbilar att vi har problem att få hit dem till Sverige. Men de kommer!)