10 fördelar med att åka på roadtrip

Frihetskänslan. Flexibiliteten. Spontaniteten. De genuina små smultronställena längs vägen. Ja, att åka på roadtrip är något alldeles extra. Man får bestämma sin eget takt, man bygger upp teamkänsla med sitt resesällskap och man får minnen för livet. Och oavsett om du hyr bil eller kör med din egna så kan du skräddarsy roadtrippen så den passar just dig. Fortfarande dig osäker på om du ska svemestra med bilen i sommar? Vi har samlat 10 fördelar med att åka på roadtrip. Nu kör vi!

1. Flexibiliteten

Det kanske bästa med att åka på roadtrip måste väl ändå vara friheten och flexibiliteten? Bestäm själv när på dagen du ska starta din utflykt, och stanna precis där du får lust till.

2. Mer resa för pengarna

Genom att välja bilen framför exempelvis flyget gör du plånboken en tjänst. Väljer du även ett kostnadseffektivt drivmedel, såsom biogas, blir resan ännu billigare. Aktuellt pris och Sveriges alla gastankstationer hittar du som vanligt på vår hemsida.

3. Upptäck unika platser

Med bil kan man enkelt göra avstickare och hitta gömda pärlor. Vi har listat mängder av hållbara smultronställen i våra #älskaroadtripguider, men vem vet? Kanske hittar du ännu fler på vägen!

4. Res i din egen takt

Med bil kan du bestämma helt fritt i vilken takt du ska resa. Förutom hastighetsbegränsningen behöver du inte ta hänsyn till någon annan än dig själv och ditt sällskap. Stanna hur ofta och hur länge du vill!

5. Åk på jakt efter fint väder

Även om sommaren hittills har varit varm och solig är vi alla medvetna om att så vanligtvis inte är fallet. Men med bil kan du enkelt åka dit solen är (nåja, om den inte är alltför långt borta i alla fall).

 

6. Billekar!

Här behövs knappast en förklaring. Vem gillar inte billekar?

7. Det är enkelt att ändra rutt och vara spontan

När man åker på roadtrip bestämmer man själv hur, var och när man ska köra. Händer något längs vägen är det enkelt att ändra resplanerna. Kommer det till exempel en regnskur kan det ju vara trevligt att gå på slottsvandring, och ta hajkturen när vädret spruckit upp igen.

"Jag kan inte minnas när jag var så här lycklig sist!"

Jonas Cramby, skribent på Café, om varför han älskar roadtrips

8. Lyssna på vilken musik du vill!

Visst kan man ha hörlurar oavsett hur man reser, men det är något speciellt med att sätta på sin favoritlåt och spela den på hög volym i en bil.

 

9. Kom närmre dina resekompisar

Flera dagar i bilen framför er? Oavsett om du reser med din partner, kompisar eller hela familjen så får man ett starkare band till varandra just eftersom man spenderar så mycket tid tillsammans under en kort period. (Ett hett tips är att ha med sig snacks, alternativt stanna och fika ofta, så att ingen blir grinig på vägen…)

10. Res miljövänligt!

Kanske det bästa skälet av alla: Väljer du en miljövänlig bil, såsom en gasbil som kör på 100 procent biogas, så blir din resa dessutom snäll mot miljön! Bra va? Vi behöver nämligen inte nödvändigtvis resa mindre, bara resa smartare. Läs gärna mer om hur du med biogas kan göra sommarens semester klimatsmart!

 

Inte helt övertygad än? Läs om varför Jonas Cramby, skribent och krönikör på Café, älskar roadtrips!