Från jord till bord – med 100 procent förnybar biogas

Intresset för biogas ökar hos lantbrukare runt om i Sverige som ser den mångfaldiga klimatnyttan med att välja gasenergi. Biogas anses vara en lösning för framtiden när allt fler lantbruk väljer gröna transporter – Isåsa lantbruk är inget undantag.

Isåsa Lantbruk stegar in i den cirkulära ekonomin

Isåsa Lantbruk är ett familjeföretag som producerar mjölk och transporterar den till sina kunder och butiker själva med hjälp av biogas som de tankar i Nässjö. Anton Johansson, nionde generationen lantbrukare på Isåsa Lantbruk berättar att de har arbetat med miljön och djuren i fokus så länge han kan minnas.

Transportbilar på biogas och eget mejeri

För att sluta cirkeln och skapa en hållbar verksamhet arbetar familjen på flera plan. Med sitt eget mejeri på gården kan Isåsa lantbruk pumpa mjölken direkt från korna till mejeriet utan onödiga transporter som bidrar till ökade utsläpp. När mjölken är packad och redo för leverans körs den ut på biogas med deras IVECO Daily. PET-flaskorna som mjölken fraktas i, de produceras också på gården.

– Vi har designat PET-flaskorna själva så de passar i vagnarna ute i hallarna. Vi kapar cirka 90% av klimatpåverkan när vi producerar våra egna. När vi beställer material till PET-flaskorna kan 250 000 enheter komma med en lastbil istället för 25 000 flaskor om vi köper in dem färdiga. Genom att vi får in råvaran (preformer) sparar vi mycket frakt och lagerutrymme.

Vi har fått väldigt positiv respons från kunder i och med vårt miljöarbete och val av biogas

Varför valde ni biogas som drivmedel?

– Vi har stort fokus på att våra djur och vår miljö ska må bra och därav blev biogas det rätta valet för oss när vi skulle börja köra ut vår egen mjölk 2015. När du tar ditt Isåsa mjölkpaket i affären kan du vara säker på att det bara gått från gård till butik. 

Vi har dessutom fått väldigt positiv respons från kunder och återförsäljare i och med vårt miljöarbete och val av biogas. Vi arbetar i en hårt pressad bransch men jag tycker man ska göra det man kan för miljön.

Svensk mjölk sedan 1723

I snart 300 år och 9 generationer har Isåsa Lanbruk producerat mjölk. Just nu drivs gården av Anton och Svante Johannson och mejeriet av Mari Johansson. För Anton har det alltid varit klart att han ska arbeta på gården.

– Jag växte upp i en traktorhytt och med djuren. Mellan 2004–2007 gick jag på Tenhults naturbruksgymnasium och sedan dess har jag arbetat här.


Namn: Anton Johansson
Företag: Isåsa Lantbruk