“Klarar Göteborgs Sotningsdistrikt AB att byta till gasbilar, så klarar väl andra företag också det!”

Kan en fordonsflotta verkligen drivas på 100% gas? Jonas Jostedal är VD på Göteborgs Sotningsdistrikt AB, och med Storgöteborg som arbetsplats och femton anställda är en pålitlig och smidig fordonsflotta ett måste. När de i slutet av 2018 skulle välja nya transportbilar föll valet på sju gasdrivna Volkswagen Caddy – ett val de är riktigt nöjda med, såväl funktionsmässigt som ekonomiskt.

Stränga regler kring trafik i stadskärnorna och straffskatt till dieselfordon. Ja, det finns ett flertal aspekter att ta i beaktning när man ska välja bil som företagare. För Jonas känns valet av gasbil som en självklarhet.

“Det är konkurrenskraftigt att ha en bilpark som är miljövänlig, och som man kan vara lite stolt över.”

– Dieselbilar är ju ofta det första valet för många företag, men jag har en nära vän som jobbar på Swedegas, och han sådde fröet om gasbil hos mig. Jag gjorde en del research och tog del av många bra rekommendationer. Sen kände jag “varför inte?” Och de är kanonbilar! De går lika bra som vilka andra som helst. Och varför ska man då köra på diesel eller bensin? undrar Jonas Jostedal.

Volkswagen Caddy TGI Bluemotion – en transportbil man kan lita på

Med sina sju Volkswagen Caddy kör Jonas och hans kollegor med gott samvete, utan att kompromissa med funktionsdugligheten.

– Den här bilen har ju bara gått 100 mil än så länge, men hittills funkar den väldigt bra! Och alla medarbetare är nöjda. I och med att vi kör mycket i Göteborg fungerar det väldigt bra för oss. FordonsGas har ju tankstationer lite varstans, och även en väldigt bra app så att man snabbt kan hitta sin närmsta tankstation.

Jonas Jostedal, VD

Hur ser du på gasbilen rent ekonomiskt?

– Den ekonomiska aspekten är ju ett argument i sig. Skatten är avsevärt lägre, sen får man även tillbaka 10 000 kr per bil. Det visste jag inte tidigare, så det var ju en fin överraskning. Jag förstår helt ärligt inte varför man inte skulle vilja köra gasbil!

Ser du någon nackdel med att köra gasbil?

– De kostar lite mer i service och upplevs inte lika stark som en dieselbil, men det är knappt märkbart, de är absolut inte slöa. Sen trodde jag att vi skulle behöva tanka jätteofta, och att varje tankning skulle ta en halvtimme. Det är ju sånt man har hört. Men det stämde ju inte. Det går nästan lika fort som att tanka en diesel- eller bensinbil! Och skulle gasen mot förmodan ta slut finns det en 10-liters bensintank också. 

Varför är ni FordonsGas-kunder?

– Vi valde FordonsGas för att de är störst här i Västsverige. Det handlar om att alla medarbetare ska ha nära tillgång till en tankstation och att de har en väldigt trevlig personal.


Namn: Jonas Jostedal
Jobbar med: VD och delägare av Göteborgs Sotningsdistrikt AB
Kör: En gasdriven Volkswagen Caddy, Skåp TGI Bluemotion