Flexibilitet, räckvidd och fossilfria transporter. Det är tre skäl till varför Kungälv Energi valt att köra flera av sina bilar på gasenergi. Hittills har man investerat i tre Volkswagen Caddy Maxi och en Volkswagen Golf SportsCombi – och medarbetarna är mer än nöjda med valet. “Det fungerar som vilken bil som helst”, säger Fredrik Gabrielsson, servicetekniker och numera även stolt gasbilsförare.

Kungälv Energi är Kungälvs egna energibolag med närproducerad el och har sedan länge en stark miljöprofilering. För att bli Kungälvsbornas förstahandsval i energifrågan jobbar man kontinuerligt med det egna miljöarbetet, bland annat genom satsningar på solceller, vindkraft och förnybart bränsle.

– Vi marknadsför ju oss som ett miljötänkande företag, och då är det självklart att vi också lever som vi lär och kör så hållbart som möjligt, säger Hans Larsson-Ljungblad, vd.

Hans Larsson-Ljungblad, vd.

Idag finns fyra gasbilar i företaget – tre Volkswagen Caddy Maxi och en Volkswagen Golf SportsCombi. Och man är öppen för att köpa in fler modeller så småningom.

– Eftersom vi är ett energiföretag som säljer el ligger ju elbilar nära oss och vår verksamhet, säger Hans Larsson-Ljungblad, och fortsätter: Men vi behöver även andra alternativ med längre räckvidd och mer flexibilitet, och då är gasbilarna ett klockrent val.

 

För att kunna köra helt fossilfritt har Kungälv Energi dessutom valt att betala lite extra och köra på 100 procent förnybar biogas. Idag finns det en station för komprimerad biogas i Kungälv, FordonsGas gasenergistation i Rollsbo. Och enligt Kungälv Energi räcker det långt. Golfen har en gastank på 15 kilo och räckvidd på cirka 40 mil. Caddyn presterar ännu bättre –  med gastank på 40 kilo ligger räckvidden på cirka 80 mil.

Men vad tycker de anställda om valet av gasenergi?

– Det fungerar precis som vilken bil som helst, menar Fredrik Gabrielsson, servicetekniker. Han fortsätter: Att tanka var ju lite annorlunda, men man vande sig snabbt. Och det är ju fräscht och rent och så luktar det inget.

 


Företag: Kungälv Energi
Fordonsansvarig: Hans Larsson-Ljungblad
Gasbilsförare: Fredrik Gabrielsson
Antar bilar: Fyra
Bilmärken: Tre Volkswagen Caddy Maxi och en Volkswagen Golf SportsCombi