"För mig är gasenergi klockrent"

Per Norberg är fotograf med världen som arbetsplats. Som egenföretagare har han valt en Audi A3 g-tron som gasdriven tjänstebil – ett val han är riktigt nöjd med, såväl miljömässigt som ekonomiskt.

Hej Per! Varför valde du en bil som går på gasenergi?

– Jag är bilintresserad och tycker om bilar, men jag ville göra det bästa för miljön. Jag kollade på el också, men verkade så himla ovärt att skaffa en hybrid som går tre mil på el. Det kändes så halvhjärtat. Dessutom passar det inte hur jag bor och kör.

– Tidigare hade jag Golf, nu kör jag en Audi A3. Det är ungefär samma bil, samma mått. Men mer premium. Vad jag gillar är att Volkswagen-gruppens bilar inte är konverterade utan byggda för gas från början. Jag kollade på Audi A4 också, men för mig är A3:an perfekt. Jag får med mig allt och en mindre bil är smidig i stan.

Hur känns det att köra på gas?

– Det känns absolut ingen skillnad. Audin har väldigt dynamiska köregenskaper, sportig och kul. Inte jättestark motor, men den är pigg. Jag saknar ingen kraft eller prestanda. När jag tittar nu så har jag dragit 0.39 kilo gas på 100 km. Just när det gäller körningen brister jag lite i miljötänkandet, jag kan gasa på lite grann.

Det är skitnajs med 40 procent avdrag på förmånsvärdet. Och så får miljösamvetet en rejäl boost.

Per Norberg, tjänstebilsförare

Hur ser du på gasbilen rent ekonomiskt?

– Alltså, så här. Jag gillar bilar och hade inte nåt emot en Tesla. Men jag får nästan fyra Audi A3 till samma pris – och då kör jag ändå en premiumbil. Då finns det mycket annat kul att göra för pengarna. För mig är det klockrent. Jag har kört dieselbilar förut. Och nu när bonus-malus är här blir gasenergi förstås ett ännu starkare kort. Det är också skitnajs med 40 procent avdrag på förmånsvärdet. Och så får miljösamvetet en rejäl boost.

Vad säger dina kompisar?

– Det är roligt, vi är fyra kollegor på Photo Agency och en av mina kollegor kör också en A3 g-tron. Och en tredje är på gång. Själv har jag 19-tumsfälgar och sportutförande. Coolness, helt enkelt.

 


Namn: Per Norberg
Ålder: 40
Gör: Fotograf och delägare i The Photo Agency
Kör: Gasbil sedan tre år. Ca 2000 mil/år. Idag en Audi A3 g-tron (2018)
Lyssnar på i bilen: Mest på Springsteen eller modern country