Snart öppnar vi flera nya tankstationer för flytande gasenergi

Vi måste bli fler som kör på förnybar energi! Därför satsar vi på FordonsGas stort på att utveckla infrastrukturen för gas. Under de närmsta åren kommer vi etablera flera nya tankstationer i Västsverige. Först ut blir två tankstationer för flytande gasenergi i Götene och Mjölby – och fler är på gång!

Idag driver vi på FordonsGas ett 40-tal tankstationer för gasenergi runt om i Västsverige. På två av dessa kan man även tanka LNG – flytande gasenergi för tunga fordon. Första LNG-stationen byggdes redan 2010 vid Stigs Center i Göteborg. 2013 stod den andra stationen för flytande fordonsgas klar i Ljungarum i Jönköping. Och nu är det alltså äntligen dags för nästa steg. Tack vare en ökad efterfrågan på hållbara transporter, investeringsstöd från Klimatklivet och satsningar från ägarna Air Liquide Group kommer vi snart ha flera nya tankstationer för flytande gasenergi i drift.

De nya stationerna är ett första steg i vår stora satsning på att etablera en solid infrastruktur för flytande gasenergi.

Emil Glimåker, vd FordonsGas

– De nya stationerna är ett första steg i vår stora satsning på att etablera en solid infrastruktur för flytande gasenergi. En solid infrastruktur för flytande gasenergi är en oerhört viktig del i att ställa om tung trafik från fossila bränslen till förnybara energikällor, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas.

Tankstationen i Götene beräknas stå klar i januari

Först ut av nyetableringarna är Götene. Tankstationen kommer att ligga bredvid Rasta vid rondellen mellan E20 och riksväg 44 – en strategisk placering både för  genomfartstrafiken och för de lokala åkerier som ligger i området.

Klartecknet för byggnationen gavs i maj 2018. Då blev det klart att vi på FordonsGas fick köpa 8000 kvadratmeter mark från Götene kommun. Nu är markarbetet i full gång och hela tankstationen beräknas stå klar för invigning i januari 2019.

Ny station för gasenergi i Götene

Näst på tur: ny tankstation i Mjölby

Efter invigningen av den nya stationen i Götene dröjer det inte länge innan nästa etablering tar fart. I början av nästa år planerar vi nämligen att öppna en ny tankstation för flytande gasenergi i Mjölby. Lanseringen beräknas ske någon gång under första kvartalet 2019.

– Mjölby passar ruttmässigt för våra kunder och är en viktig transportpunkt i ett av Sveriges största varu- och trafikflöden, säger Sofia J Nordström , Sales & Marketing manager HDV på FordonsGas.

Kommande etableringar

Utöver tankstationerna i Götene och Mjölby planerar vi även att etablera ytterligare 10 stationer under de kommande åren, alla längs med stora genomfartsvägar som E20, E4 och E6. Och vi är inte ensamma om att satsa på att bygga ut infrastrukturen. Gasum, som ägs av finska staten, har till exempel utlovat 25 nya tankstationer i Sverige till 2020. Även mindre aktörer som Svensk Biogas satsar på nya stationer. Detta är initiativ som välkomnas från oss på FordonsGas – för ju fler aktörer, desto snabbare kan vi ställa om till hållbara transporter.

Psst. Visste du att infrastrukturen för flytande gasenergi är väl utbredd i våra nordiska grannländer? I Danmark finns det 17 tankstationer, i Finland 39 och i Norge ett tjugotal. Hög tid för Sverige att komma ikapp, med andra ord!

Om flytande gasenergi

LNG är förkortningen för Liquified Natural Gas (flytande naturgas). LBG står för Liqufied Biogas (flytande biogas). Genom att omvandla gasenergi till flytande form kan den användas som ett hållbart drivmedel till tunga transporter. Läs mer om hur flytande gasenergi kan sänka utsläppen för tunga fordon här.