Snart öppnar vi flera nya tankstationer för flytande gasenergi

Vi måste bli fler som kör på förnybar energi! Därför satsar vi på FordonsGas stort på att utveckla infrastrukturen för gas. Under de närmsta åren kommer vi etablera flera nya tankstationer i Västsverige. Först ut blir två tankstationer för flytande gasenergi i Götene och Mjölby – och fler är på gång!

Idag driver vi på FordonsGas ett 40-tal tankstationer för gasenergi runt om i Västsverige. På fem av dessa kan man även tanka LBG – flytande biogas för tunga fordon. Första LBG-stationen byggdes redan 2010 vid Stigs Center i Göteborg. 2013 stod den andra stationen för flytande fordonsgas klar i Ljungarum i Jönköping. Och nu är det alltså äntligen dags för nästa steg. Tack vare en ökad efterfrågan på hållbara transporter, investeringsstöd från Klimatklivet och satsningar från ägarna Air Liquide Group kommer vi snart ha flera nya tankstationer för flytande gasenergi i drift.

De nya stationerna är ett första steg i vår stora satsning på att etablera en solid infrastruktur för flytande gasenergi.

Emil Glimåker, vd FordonsGas

– De nya stationerna är ett första steg i vår stora satsning på att etablera en solid infrastruktur för flytande gasenergi. En solid infrastruktur för flytande gasenergi är en oerhört viktig del i att ställa om tung trafik från fossila bränslen till förnybara energikällor, säger Emil Glimåker, vd på FordonsGas.

Tankstationen i Götene står klar i mars 

Först ut av nyetableringarna är Götene. Tankstationen kommer att ligga bredvid Rasta vid rondellen mellan E20 och riksväg 44 – en strategisk placering både för genomfartstrafiken och för de lokala åkerier som ligger i området.

Klartecknet för byggnationen gavs i maj 2018. Då blev det klart att vi på FordonsGas fick köpa 8000 kvadratmeter mark från Götene kommun. Nu är arbetet i full gång och hela tankstationen beräknas stå klar för invigning i mars 2019.

Ny station för gasenergi i Götene

Näst på tur: ny tankstation i Mjölby

Efter invigningen av den nya stationen i Götene dröjer det inte länge innan nästa etablering tar fart. I början av 2019 planerar vi även att öppna en ny tankstation för flytande gasenergi i Mjölby. Lanseringen beräknas ske någon gång under första kvartalet 2019.

– Mjölby passar ruttmässigt för våra kunder och är en viktig transportpunkt i ett av Sveriges största varu- och trafikflöden, säger Sofia J Nordström , Sales & Marketing manager HDV på FordonsGas.

Kommande etableringar

Utöver tankstationerna i Götene och Mjölby planerar vi även att etablera ytterligare 10 stationer, alla längs med stora genomfartsvägar som E20, E4 och E6. Även andra aktörer satsar nu och planerar flera nya tankstationer för flytande gasenergi under de kommande åren. 

 


Om flytande gasenergi

LNG är förkortningen för Liquified Natural Gas (flytande naturgas). LBG står för Liqufied Biogas (flytande biogas). Genom att omvandla gasenergi till flytande form kan den användas som ett hållbart drivmedel till tunga transporter. Läs mer om hur flytande gasenergi kan sänka utsläppen för tunga fordon här.