Fungerar det verkligen att köra gasbil i Norrland? Ja, det visar Veronica Bergman i Härnösand

Det går inte att köra gasbil norr om Stockholm, och det finns inte tillräckligt med gasstationer. Två vanliga myter som vår biogasambassadör Veronica Bergman i Härnösand krossar varje dag. Sedan maj 2019 kör hon en Volkwagen Passat Eco Fuel, ett bilval hon är väldigt nöjd med.

Du bor utanför Härnösand men jobbar i Sundsvall. Varför valde du gasbil?

– Jag ville gärna ha en fossilfri bil och blev inspirerad av en vän som bara någon månad tidigare köpt en begagnad Passat Ecofuel och var jättenöjd med den, så jag började kolla efter samma modell. Jag hade insett att det inte skulle vara möjligt att komma fram till jobbet till kl 07:00 om jag tog kollektivtrafik. Jag skulle behöva ta tre olika bussar och det skulle ta mig två timmar att komma fram till jobbet.

Köra gasbil i norra Sverige, hur gick tankarna innan köpet?

– Det var jättesvårt att veta hur det funkar rent praktiskt med gasbil då jag inte är bilintresserad själv och det ännu inte är så vanligt med biogasbilar, särskilt i norra Sverige. En fundering om efterkonverterade bilar var lika bra som de bilar med ursprunglig gastank.

– Jag hade inte så mycket om gasbilar annat än att det är bra med biogas. Det gjorde det också svårt att söka efter gasbilar till salu, då nästan alla varumärken av bilar benämner sina gasbilar på olika sätt. Det går att söka på biogas, CNG, Ecofuel mm. Jag saknade ett eget forum där det enbart fanns gasbilar till salu. Halva tiden gick åt att lista ut om det faktiskt var en gasbil eller egentligen kördes på något annat bränsle.

Veronica Bergman från Härnösand

Varför valde du gasbil framför elbil?

– Jag tycker att biogas känns som ett självklart bränsle, då det görs på restprodukter. Till skillnad från till exempel elbilar som faktiskt kräver råvaror vi börjar få ont om exempelvis metaller eller etanol som faktiskt kräver stor markanvändning. Biogas skapas av restprodukter som matavfall. Även om det inte att det är bra att vi producerar matavfall, så känns det bra att vi kan göra något värdefullt av det som faktiskt genereras.

Vilken upplever du är den vanligaste myten om gasbilar?

– Att det är svårt att tanka och hitta tankstationer kanske. Visst finns det mycket potential att bli bättre, men har man bara god planering så går det att köra väldigt långt på biogas. Bor man i Härnösand ska man verkligen överväga biogas, Hemab (Härnösands Energi & Miljö AB) har en jättefin tankstation med närproducerad gas från kommunen, och som dessutom har riktigt bra pris!


Namn: Veronica Bergman
Stad: Härnösand
Jobbar med: Miljöcontroller på Sundsvall Energi
Kör:Volkswagen Passat Eco Fuel
Kört gasbil sedan: 
Maj 2019