Marianne Löfgren bidrar till den cirkulära ekonomin – väljer närproducerad biogas

Att köpa närproducerad mat blir allt mer populärt, men inte lika många tänker på vad de tankar sin bil med. Det borde det bli ändring på, tycker Marianne Löfgren, fd chefssekreterare på Lidköpings kommun. Sedan 10 år tillbaka kör hon och hennes man gasbil som tankas med 100 % förnybar biogas från Fordonsgas biogasanläggning i Lidköping.

Marianne Löfgren väljer närproducerad biogas

Miljöbil när man bor på landet, hur funkar det?

– Jag och min man bor på landet utanför Götene, två mil från Lidköping i Västra Götalands län. Miljötänket är djupt rotat hos oss, men bor man på landet behöver man ha bil. Jag är inne på min andra gasbil, en VW Passat -10 som jag är jättenöjd med.

Är det inte lite krångligt att hitta en tankstation?

– Jag kör på gas till nästan 100 procent och har aldrig behövt åka extra mil för att tanka gas, men det är tryggt att ha bensin i reserv. Nu är jag pensionerad men så länge jag jobbade tankade jag i Lidköping vid biogasanläggningen på vägen hem från jobbet. Idag passar jag på att tanka när jag ändå är i städer med gasmackar för att göra ärenden eller träffa släkt och vänner. 

Varför skaffade du gasbil? 

– Vi har ju två bilar och jag körde mest inom länet, så när vi skulle köpa ny bil tänkte jag “varför inte prova en gasbil?” Bilen var dyrare än en bensindriven i inköp, men drivmedlet är billigare och bilen var dessutom skattebefriad. 

– Gasbil var ett miljövänligt alternativ och det började komma begagnade gasbilar på marknaden. Dessutom planerades det för en biogasanläggning i kommunen. Jag ville göra något för miljön och det kändes häftigt att kunna köra på lokalt produceras biogas. När första spadtaget på biogasanläggningen togs var det jag som var ”spadansvarig”, så man kan säga att det var en symbolisk start, både för anläggningen och för mig själv som bilförare! 

Vad upplever du är den största myten om gasbilar?

– Den största myten om gasbilar är nog att många tror att eldrivna bilar är mer miljövänliga och enklare att hantera än gasbilar. Då har man inte tänkt hela vägen. Kom igen, tänk när det är dags att byta batterier i era elhybrider! Då blir det dyrt och verkligen inte miljövänligt, för batterierna är ena riktiga miljöbovar. Eller om det blir en riktigt kall vinter! Då blir det brist på el, men gas får man alltid fram.

– En annan myt är att det är svårt att hitta gasstationer. Det stämmer inte – det finns till exempel en app att ladda ner i mobilen med alla gasstationer i Sverige, så när man kör långt kan man enkelt hitta närmaste mack för både biogas och naturgas. Och det kommer hela tiden nya stationer.

Läs mer: Hitta tankstationer – FordonsGas

 

Att köra gasbil är renare, enklare och bättre än vad många tror. Det märks ingen skillnad om man kör på gas eller bensin – förutom att det är billigare och känns bättre att köra på gas!

Varför är ni FordonsGas-kunder?

– Vi valde FordonsGas för att de är störst här i Västsverige. Det handlar om att alla medarbetare ska ha nära tillgång till en tankstation och att de har en väldigt trevlig personal.

Hur fungerar det med gasbil på besiktningen? 

– Att tankarna ska friläggas och besiktas vid den årliga besiktningen ser många som ett problem, men det har jag löst genom att min märkesverkstad kontrollerar tankarna inför besiktningen och utfärdar ett intyg som gäller i 15 månader. Det behöver jag bara göra vartannat år, för intyget sträcker sig över två besiktningar om jag planerar rätt.

Slutligen, vad tycker du är de största fördelarna med gasbil?

– Att köra gasbil är renare, enklare och bättre än vad många tror. Det märks ingen skillnad om man kör på gas eller bensin – förutom att det är billigare och känns bättre att köra på gas! 


Namn: Marianne Löfgren
Stad: Lidköping
KörVolksvagen Passat -10
Gasbilförare i : 10 år