Prisvärd och klimatsmart – därför valde Felix Ek en begagnad biogasbil

Vad ska man välja om man vill köpa en prisvärd och klimatsmart miljöbil? En begagnad gasbil, förstås! Det menar Felix Ek, projektledare och biogasentusiast i Uppsala. Som nästa ambassadör i vår serie #livetmedgasbil spräcker han en av de vanligaste myterna om gasbilar – och avslöjar varför han ratade elbilen till förmån för gasenergi. Häng med! Vi fortsätter lära känna gasbilsförare och denna gången berättar Felix Ek om livet med gasbil.

Så gick tankarna innan Felix köpte sin första gasbil.

– Jag har länge haft ett stort klimat- och miljöintresse så när vi skulle köpa en ny bil så var ett krav att den skulle gå på förnybart drivmedel. Vi ville även ha en dragkrok och kombi för att möta våra behov. Eftersom vi främst kör i eller omkring Uppsala och i enstaka fall till Östergötland/Västerbotten så var begagnade gasbilar ett väldigt attraktivt alternativ redan från start. 

Alltid en gasstation inom räckhåll

– Normalt sett så gör vi de längre resorna med tåg men eftersom gasbilarna har både gas- och bensintank så skulle vi ändå klara att köra till Umeå och tillbaka ifall vi skulle behöva det. Du behöver inte heller vara särskilt orolig för att komma till ställen som saknar gastankstation eftersom det idag finns ca 190 gastankställen i Sverige och du ofta kommer längre på en full gastank än du tror.

De valde bort elbil och köpte begagnad biogasbil istället – ”Har aldrig ångrat oss”

– Vi ville som sagt ha en bil som gick på förnybart drivmedel. Gas blev det självklara valet.  El föll bort snabbt eftersom en fabriksny bil inte var ett alternativ och de elbilar och laddhybrider som fanns på andrahandsmarknaden antingen var för dyra eller inte uppfyllde våra andra krav på bilen som dragkrok och kombi. Vi saknar dessutom laddmöjlighet i föreningen vilket skulle fördyra köpet ännu mer om all laddning skulle ske publikt.

Bagageutrymmme med plats för hundbur och äventyr

– Eftersom vi har hund och vill ha en bra hundbur åt henne samtidigt som min flickvän vill kunna ta med sig ridutrustning och jag vill kunna packa längdskidor så var det viktigt att vi kunde få tag på en stor bil med ett ordentligt bagaeutrymme. Vi gick från en bensindriven Skoda Octavia Sedan till en gasdriven VW Passat kombi och ingen av modellerna har begränsat oss.

Ett tips om man letar efter ny bil är att du inte behöver köpa en splitterny gasbil. Andrahandsmarknaden är okej och priset är väldigt överkomligt.

Felix Ek

Vilken är den största myten om gasbilar? 

– Att det saknas tankställen och därför inte går att köra långt. Det finns ofta mer än tillräckligt med tankställen för att man ska klara sig om man bor söder om Gävle/Borlänge för som sagt – du kommer längre på en tank än du tror och idag när alla har telefoner med internet så är det otroligt enkelt att hitta till närmaste tankställe när gasen börjar tryta.

– Och om gasen mot förmodan skulle ta slut så finns även din räckviddsförlängare i form av bensintanken. Du kommer alltså alltid dit du behöver – till något av Sveriges 190 gastankställen. Antalet tankställen blir dessutom fler och fler hela tiden så den här myten är det dags att knäcka för gott!

Målet: Bara två tankar bensin under 2020

– Hittills har vi tankat bensin en gång och det var för att fylla upp tanken efter att vi köpt den. Målet för nästa år är att tanka bensin max två gånger på hela året. Vi får hoppas att det går, jag är positiv till det!

 


Namn: Felix Ek
Stad: Uppsala
Gör: Projektledare på BioDriv Öst
Kör: VW Passat Kombi 2010
Gasbilsförare sen: Augusti 2019