Nya besiktningsregler för gasbilar – här är allt du behöver veta

Den 20 maj infördes nya besiktningsregler för gasfordon. Det här behöver du som gasbilsägare tänka på inför besiktningen.

Transportstyrelsens nya besiktningsregler gäller från och med den 20 maj 2018 och innebär att både tankar och ledningar måste täthetskontrolleras och okulärbesiktigas. Över 60 000 gasfordon påverkas av de nya reglerna, som syftar till att öka säkerheten ytterligare. Det kommer inte bli krångligare att köra på gas – men det finns några saker som du som fordonsägare behöver ha koll på.

Frilägg gastanken – eller ta med godkänt intyg till kontrollbesiktningen

Kontroll av gastank och det övriga bränslesystemet för gas måste ske vid besiktningstillfället eller av verkstäder. Inför kontrollbesiktningen kan du alltså välja att antingen:

  • Själv ta bort kåpor och frilägga gastanken, så att den kan kontrolleras av besiktningsteknikern,

    eller
  • Ta med ett intyg på att gastank och det övriga bränslesystemet för gas fungerar som det ska. Intyget får inte vara äldre än 15 månader gammalt och måste vara utfärdat av fordonstillverkaren, fordonstillverkarens representant eller företag som har verksamhet inom konvertering, reparation eller kontroll av bränslesystem för gas.

Dags för besiktning?

Innan årets slut måste 20 000 gasfordon besiktigas enligt de nya reglerna. På transportstyrelsen.se kan du snabbt kolla om du är en av dem – sök på ditt registreringsnummer och få svar direkt på när det är dags för nästa besiktning.

Har du fler frågor om de nya reglerna rekommenderar vi att du läser mer hos Energigas Sverige eller vänder dig direkt till din fordonstillverkare. Du är förstås också välkommen att kontakta vår kundsupport.