Gröna bilister har utsett de bästa miljöbilarna 2019. Många elbilar på tronen som vanligt, men gasbilarna har faktiskt tagit sig hela vägen till prispallen denna gången!

12 gasbilar nominerade

Gröna bilister har under 20 år haft det prestigefyllda uppdraget att ranka miljöbilar på den svenska marknaden. I slutet av september gick Miljöbästa Bilar 2019 av stapeln. Bland årets 45 nominerade bilmodeller hittar vi hela 12 stycken gasbilar. Poäng delades ut av expertjuryn enligt två tävlingsklasser: ästa valet för privatbilisten och bästa valet för företaget.

Tredjeplats för Skoda Octavia G-TEC 

Du som kör gasbilen Skoda Octavia G-TEC kan känna dig stolt –den kom nämligen på en tredjeplats i företagskategorin, endast 1 poäng efter tvåan Kia e-Niro.

– Det är bra att gilla olika även när det gäller bilar och bränslen, kommenterar Gröna Bilisters generalsekreterare Martin Prieto Beaulieu. Om några kör på el, några på biogas, några på etanol E85 och andra på biodiesel maximerar vi chansen att den hållbara produktionen ska hinna möta efterfrågan. De enda vi säger blankt nej till är fossilerna. De ska stanna i jorden. Vila i frid!

Hederspris till Audi A3 g-tron för livscykelanalys

Tredjeplatsen för Skoda Octavia är inte allt som gasbilarna lyckades ta hem i årets tävling. Kanske ännu viktigare var hederspriset som Audi plockade hem för sin livscykelanalys på Audi A3 g-tron. Priset visar nämligen ett skiftat fokus, där det inte bara är bilens utsläpp under körning utan under bilens hela livscykel som räknas. (Och där är biogasbilar bäst i klassen!)  

– Biltillverkarna har mycket att jobba med för att sluta kretsloppen, säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant, men det börjar röra på sig. Gröna Bilister är glada att kunna dela ut pris till Audi och Renault för deras ansträngningar att göra produktionen hållbar och deras vilja att vara transparenta i detta arbete.


Alla nominerade gasbilar

 1. Audi A3 g-tron
 2. Audi A4/A5 g-tron
 3. Seat Arona TGI
 4. Seat Ibiza TGI
 5. Seat Leon TGI
 6. Skoda Octavia G-TEC
 7. Suzuki Ignis CNG (4WD)
 8. Suzuki S-Cross CNG (4WD)
 9. Suzuki Vitara CNG (4WD)
 10. Volkswagen Golf TGI
 11. Volkswagen Polo TGI
 12. Volkswagen eco-up!

 

Se alla vinnare och läs mer om Miljöbästa Bilar 2019 här.