Den ultimata roadtrippen genom Bohuslän

Upptäck Bohusläns smultronställen med gasbil i sommar! Att roadtrippa mellan pärlorna på Västkusten är inte bara fantastiskt vackert, det är dessutom hur smidigt som helst. Börja i Göteborg och kryssa dig uppåt mellan pittoreska fiskesamhällen, mysiga kaféer och högklassiga konst- och musikupplevelser. I vår guide till den ultimata roadtrippen genom Bohuslän har vi listat några platser och aktiviteter som är väl värda ett besök – och som dessutom är snälla mot miljön. Häng med!

Marstrand

Med Carlstens fästning högst på berget och kullerstensgator med K-märkta trähus nedanför är Marstrand en upplevelse med många dimensioner. En favorithamn för många fritidsseglare utmed kusten, men också lättillgänglig för dig som kör bil. Kommer du åkande på E6 är det bara att ta Marstrandsvägen västerut i Kungälvsmotet. Bilen parkerar du på Koön varifrån linfärjan går den korta vägen över till sundet till Marstrandsön.

Proviantera själv på Bergs konditori eller välj bland många fina restauranger. Flanera, bada och njut som det anstår societeten, eller lägg dig på en klippa och se naturens egen utställning.

Marstrand – en favorithamn för många fritidsseglare, men också lättillgänglig för dig som kör bil. Foto: Jonas Ingman/vastsverige.com

Letar du efter en lyxig övernattning kan vi passa på att tipsa om det spännande fyrvaktarpaketet på Pater Noster utanför Marstrand, en oförglömlig upplevelse i en före detta fyrvaktarbostad. Såklart med historisk guidning, bubbel, ostronprovning, skaldjursbuffé och badtunna inkluderat. Är unika och udda boenden lite mer din grej kan du röra dig mot Tjuvkil och den ekologiska gården Café Zanzibar istället – där kan du nämligen övernatta i en cirkusvagn!

Om du har möjlighet, passa på att åka till Marstrand under vecka 27. Den 3 till 7 juli hålls nämligen den årliga seglingstävlingen GKSS Matchcup Sweden i Marstrand. Varje år täcks klipporna av tiotusentals åskådare, som alla är där för att uppleva spänningen på vattnet från första parkett.

 

Tjörn

Strax norr om Marstrand hittar du Tjörn, som med sina karga klippor är lika bildskönt som en tavla. Det är knappast en tillfällighet att Nordiska akvarellmuseet ligger just här. Muséet är ett måste för alla som älskar konst – och för alla andra också, för den delen. Här hittas verk av bland annat Salvador Dali, Bill Viola och Louise Bourgeois, men också från svenska konstnärer som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Även för barnen kan konsthallen bli en succe – här finns nämligen allt från upptäckarlådar till barnens egen målarverkstad.

Pilane konstrunda på Tjörn. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

Om du inte kan få nog av konst har Tjörn mer att upptäcka. Missa inte Pilane konstrunda, där världskända konstnärer ställer ut sina skulpturer direkt i naturen. Även de något mindre kända Art Institute på Strandvägen 1A i Skärhamn och galleriet Södra Hamnen 31 är väl värda ett besök.

Passa på att bryta av konstrundorna med en god fika. Lottas Bak & Form Surdegsbageri är en lokal favorit som gjort sig ett namn på surdeg och långjästa bröd. Här är råvarorna ekologiska, och allt är bakat från grunden.

 

Salt & Sill på Klädesholmen utanför Tjörn. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

Börjar det bli dags för middag bör du styra kosan mot Klädesholmen, som har varit centrum för sillindustrin sedan medeltiden, och enkelt nås med bil från Tjörn. Här hittar du Salt & Sill, en skärgårdsinspirerad restaurang med hänförande utsikt, gudomliga fiskrätter och ett schysst miljö- och hållbarhetstänk. Kom ihåg att köpa med dig årets sill (smaken i år är lingon och punsch) eller våga dig på något nytt och testa tångkaviar – en imitation av stenbitsrom, framställd av tång.

Planerar du en övernattning har Salt & Sill även hotellverksamhet. Och inte vilket hotell som helst: här ligger det omtalande “båtellet”, ett hotell som flyter på havsytan och gungar dig till sömn efter en upplevelserik dag.

Stannar du och tankar gasenergi i Stora Höga eller Uddevalla, eller har tid över på väg till eller från Tjörn, kan vi även tipsa om att ta en liten avstickare till Café Solgläntan i Svenshögen – ett mysigt ekocafé med tillhörande gårdsbutik som även håller kurser i odling, hälsa och ekologi. Köp med dig ekologiska grönsaker eller avnjut en hemmagjord rawfoodtårta i den lummiga trädgården, med sjön Hällungen glittrande i solen mellan träden. Fridfullt och idylliskt på samma gång!

 

Orust 

Från Tjörn kan du smidigt ta Skåpesundsbron till Orust, Sveriges tredje största ö. Här finns massa av naturupplevelser och mysiga samhällen med fiskebodar att upptäcka. Missa till exempel inte att beställa hembakat fika eller en god lunch i Mias Sjöbod i Hälleviksstrand – här är det (som Mia själv säger) “genuint, äkta, lite skevt och vint, smakfullt och kaloririkt, varmt välkomnande och riktigt, riktigt gott”.

Slussens Pensionat på Orust. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

Kör vidare till det legendariska musikhotellet Slussens Pensionat, där du kan förboka ett konsertpaket med boende, mat och musik. Slussens pensionat ligger precis intill havet, har ett uttalat hållbarhetstänk i allt de gör och är kända för sina “stora artister på liten scen”-konserter. Vad sägs till exempel om en intim spelning med Anna Ternheim, Tommy Körberg, Jenny Wilson, Sarah Klang, Markus Krunegård, Linnea Henriksson, Daniel Lemma, Slowgold eller Det stora monstret i sommar?

 

Lysekil

Ungefär tre mil och en båtfärja norr om Slussens Pensionat hittar vi Lysekil, en klassisk sommarfavorit och ett lika självklart stopp för vuxna som för barnfamiljen. Vill du uppleva Lysekil som den gamla historiska badorten den en gång var borde du övernatta på hotell Strandflickorna, där sekelskiftsromantik blandas med en modern touch.

I matväg erbjuder Lysekil massa att välja på. Vad sägs till exempel om att njuta av förstklassiga skaldjurs- och fiskrätter precis intill det glittrande havet på White Guide-rekommenderade Norra Hamnen 5? Här serveras noggrant utvalda viner och vällagad mat som präglas av närheten till havet, hög kvalitet och lokala råvaror. Eller gör en avstickare upp till VANN Spa och avsluta dagen vid den mäktiga Gullmarsfjorden. Här kan du kombinera ett lyxigt spapaket med en KRAV-märkt middag och ett brett urval av aktiviteter.

En egen vik i Lysekil. Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

För dig som reser med barn, eller bara är intresserad av miljö- och hållbarhet, är ett besök på Nordens Ark ett måste. Det här är ingen vanlig djurpark – syftet med Nordens Ark är nämligen att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald. Passa även på att vandra på den nyligen startade ekoparksleden utanför parkområdet.

Har du någonsin drömt om att bo på lantgård är det här en bra timing. I närheten av Nordens Ark, på andra sidan Åbyfjorden, ligger nämligen det mysiga Röe Gård. Sommartid finns här katter, kvigor, får och höns – som ni gärna får plocka ägg hos och koka till frukost. Annars serverar den mysiga restaurangen hemlagad mat på svenska råvaror, och allt bröd och kakor bakas i gårdens egna bageri.

 

Strömstad

För att ta dig vidare upp till Strömstad och vårt sista roadtripp-stopp för Bohuslän rekommenderar vi att du väljer väg 174 och 163 längs med havet. Då får du fantastisk utsikt och hinner dessutom upptäcka de populära fiskesamhällena Smögen, Hunnebostarand, Fjällbacka och Grebbestad på vägen.

Väl i Strömstad finns det massor att göra. Stadskärnan är liten, så här kan du faktiskt ställa bilen tills det är dags att röra sig söderut igen. Ta en promenad längs med hamnen och titta på de gamla trähusen i oscariansk stil, och gör därefter ett stopp för Afternoon Tea på White Guide-rekommenderade Mellow Café och Bistros härliga uteservering. För dig som älskar golf och avkoppling, eller vill följa med på räktrålning till havs, rekommenderas även ett besök på Strömstad SPA. Är du sugen på en genuin fisk- och skaldjursmiddag borde du röra dig ner mot hamnen och boka bord på Rökeriet. Här används endast råvaror av hög kvalitet från lokala leverantörer. Dessutom är restaurangens vedeldade ugnar som röker fisken ett genuint hantverk, så smaken blir därefter!

Kosteröarna bjuder på vacker natur, cykling, snorklingsleder och god mat. Foto: Roger Borgelind/vastsverige.com

Är du väl i Strömstad måste du förstås passa på att ta en båttur ut till vackra Kosteröarna och Sveriges första marina nationalpark. Hyr en cykel i anslutning till färjeläget på Sydkoster och upplev det varierande landskapet från cykelsadeln, eller hyr en kajak och se öarna från vattnet. Eller varför inte snorkla på några av Sveriges bästa snorkelleder?

På Sydkoster finns även det härliga caféet Kosters trädgårdar. Här bjuds du på allt från nybakade kanelbullar, smörgåsar och kakor med säsongens frukt och bär till bufféer på läckerheter från trädgården, havet och ängarna. Allt med stort fokus på ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt. Precis som det ska vara!

 

Ta sig hit

Det lättaste sättet att uppleva Bohuslän med gasbil är att utgå från Göteborg och jobba sig uppåt längs med E6an. För norra Bohuslän kan vi dock rekommendera att börja i Smögen/Kungshamn och köra väg 174 och 163 längs med havet, då får du fantastisk utsikt och hinner dessutom upptäcka de populära fiskesamhällena på vägen.

Oavsett vilken väg du väljer – kom ihåg att stanna och tanka gasenergi på gasstationerna i Rollsbo (Kungälv), Stora Höga (precis innan Stenungsund), Uddevalla, Lysekil eller Munkedal, så klarar du dig för hela roadtrippen. De flesta av dagens gasbilar har nämligen en räckvidd på 50 mil, vilket gott och väl räcker till att upptäcka pärlorna längs med kusten. (Och om gasen tar slut går bilen automatiskt över till bensin, för idag är alla gasbilar smarta hybrider.)

Kom ihåg: De flesta gasstationerna i Västsverige är FordonsGas egna, vilket innebär att du kan tanka och betala med FordonsGaskortet. Då tankar du alltid minst 70 procent biogas och får dessutom 35 öre rabatt per kilo tankad gas.

 

 

Gör din egen roadtrip!

Med hjälp av kartan kan du skapa din alldeles egna roadtrip, med utflyktsmål och aktiviteter som passar just dig och ditt sällskap. I kartan hittar du närmsta tankstation och kan dessutom välja om du enbart vill se naturupplevelser, övernattning eller matställen – allt för att du ska kunna bygga upp din resa efter dina önskemål. Trevlig roadtrip!