Den ultimata roadtrippen genom Halland

Vidsträckta stränder, lummig skog, mysiga gårdskaféer, god mat, Sveriges bästa surf och västkustinspirerad shopping. Det finns många anledningar att ta gasbilen genom Halland. Oavsett om du reser med familjen, vännerna eller har kvalitetstid med dig själv kommer du garanterat få en magisk roadtrip i detta varierande landskap. Vi har listat några platser och aktiviteter som är väl värda ett besök – och som dessutom är snälla mot miljön. Häng med!

 

Upplev Hallands beundransvärda natur och arkitektur

Kallbadhuset i Varberg

Kör du norrifrån är ett njutningsfullt tips att göra ditt första stopp i Varberg. På Varbergs Kallbadhus kan du året runt njuta av ett energigivande och svalkande dopp i havet, för att därefter slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Vill du inte bada är det lika trevligt att bara ta en fika och njuta av arkitekturen, havet och utsikten över fästningen. Eller varför inte ta en promenad längs med stranden?

Upptäck mer: Läs mer om Kallbadhuset i Varberg här.

Surfa i Apelviken

När du ändå är i Varberg – varför inte ta en surflektion i Apelviken? Apelviken är känd för att erbjuda Sveriges bästa vindsurfing, men här finns även kitesurfing, vågsurfing och paddelsurfing. Anta utmaningen att fånga Sveriges bästa vågor (men var försiktig!) 

Upptäck mer: Är du en surfälskare? Hela Hallandskusten är full av fantastiska surf spots. Kolla in Visit Halland för ännu fler tips!

Bexells talande stenar

Är du ute efter en naturupplevelse av rang kan du ta bilen och köra ca 2 mil österut från Varberg. Där hittar du den bergiga bokskogen Torstorpsskogen, där du kan ta en promenad längs med mytomspunna stenar, hällor och klippor. Här finns nämligen Bexells talande stenar – ett hundratal inristade budskap från 1800-talet, gjorda av riksdagsmannen Alfred Bexell.

Upptäck mer: Se exakt position för stenarna här, eller läs mer på Visit Varberg.

Hallands vackraste väg och Yngeredsforsen

På väg söderut kan det vara väl värt att ta en avstickare till Gällared och Askome. Det är nämligen mellan dessa två orter som Hallands vackraste väg finns. Den en och en halv mil långa vägen längs Ätraforsdammen är en utflykt i sig. Ta med fikakorgen och stanna vid något av alla de picknickställen som finns längs vägen. Ett supermysigt biläventyr! Längs vägen finns även den omtalade Yngeredsforsen – en gammal kraftverksdamm som idag är torrlagd och som erbjuder en häftig naturupplevelse.

Upptäck mer: Inspireras av bloggaren Krickelins vackra bilder från hennes familjs äventyr i Yngeredsforsen. Eller läs mer om Hallands vackraste väg eller Yngeredsforsen på Falkenbergs hemsida.

Mysiga gårdsbutiker och hållbar shopping

 

L:a Bruket

L:a Bruket är det välkända varumärket med rötter från Halland. Det är vinden, saltet, solen, regnet och tången som har inspirerat grundarna att skapa en naturlig och ekologisk kroppsvårdsserie. Varje morgon skördas tången från kuststräckan längs Kattegatt och torkas sedan, enligt tradition, i små sjöbodar i Halland. I den lilla fiskebyn Träslövsläge, strax söder om Varberg, har L:a Bruket showroom och butik där du kan känna, dofta och testa produkterna. Och såklart passa på att köpa med dig lite kustnära vardagslyx hem.

Musteriet i Tvååker

På Musteriet i Tvååker kan du köpa paret Martin och Linas utsökta äppelmust. Musten görs på plats och tappas upp i snygga flaskor och dunkar. Köp med dig en flaska till roadtripen eller sommarfikan – eller varför inte frysa in ett par flaskor för att värma upp och avnjuta lagom till höstrusket. På musteriet kan du även lämna in äpplen som håller på att gå till spillo. Bra cirkulärt tänk!

Källdalens trädgårdar

Från Tvååker kan du köra österut till gårdsbutiken Källdalens Trädgårdar – en ekologisk grönsaks- och kryddodling där du finner säsongsvaror till försäljning. Här kan du köpa med dig en påse grönsaker, eller ta en fika på gårdens lilla kafé. Öppettiderna hittar du på gårdens hemsida. Följ gärna deras Instagram för senaste uppdateringen kring utbudet.

 

Wapnö Gård

Wapnö Gård satsar man på härproducerat. Med ledord som närhet, färskhet och öppenhet har de skapat sitt eget kretslopp. Häftigt och väl värt ett besök tycker vi. Ät god mat med råvaror producerade på gårdens mejeri eller köp med dig gårdens produkter hem. Du kan även få en visning på gården och följa dess kretslopp: odling, kor och kalvar, mjölkningskarusell, mejeri och biogas fram till att maten står på bordet. Du kan även stanna över natten och bo i något av rummen på Wapnö Gårdshotell.

Matupplevelser utöver det vanliga

Strömma farmlodge

Ca en och en halv mil sydost om Varberg hittar du Strömma farmlodge, ett gårdskafé som bland annat serverar hemmagjord saft och hembakade kanelbullar. Här kan du njuta av en fika i den gamla kvarnen, eller ta ett varv i inredningsbutiken. Detta är en mysig avstickare som vi verkligen kan rekommendera.

Lilla Napoli

Möts du av hungern först några mil längre söderut finns Lilla Napoli i Falkenberg. Haket ser inte mycket ut för världen på utsidan, men från köket levereras den ena utsökta pizzan efter den andra. Lilla Napoli serverar äkta napolitansk pizza, vilket är en konstart i sig. Napolitansk pizza görs på de bästa råvarorna. Degen har minimalt med jäst, och den gräddas på mycket hög värme (450 grader!) under kort tid. På Lilla Napoli behöver du boka din pizza senast dagen innan för att pizzabagarna ska hinna sätta degen.

Riccardos italienska glass

Är det något italienarna kan, förutom pizza, så är det glass. På den lilla gården strax utanför Halmstad hittar du Riccardo glassfabrik & antipasti bar. Här kan du njuta av gelato gjord på lokala och noggrant utvalda råvaror. Ta en fika i den mysiga trädgården, spana in deras italienska matprodukter eller köp lådor av deras goda gelato med hem. Riccardo varierar smakerna efter säsong, så håll utkik på deras hemsida eller Facebook för senaste uppdateringarna. Precis intill glassfabriken hittar du även den välkända vandringsleden Prins Bertils Stig, en vandringsled längs kusten med spektakulära vyer, mäktiga naturupplevelser och vackra badvikar.

Feldt’s Bröd & Konfekt

My Feldt är konditorn som brinner för råvaror och hållbarhet. Hon är en lysande stjärna inom den svenska bakvärlden och människor vallfärdar till Feldt’s Bröd & Konfekt som hon driver tillsammans med Johan Feldt i Halmstad. My har bland annat varit med i dessertmästarna, och tilldelats det prestigefyllda Svenska gastronomipriset. På Feldt’s Bröd & Konfekt hittar du allt från bröd och bullar till bakelser och kolor.

Ta sig hit

Att utgå från E6:an är optimalt när du ska ta bilen genom Halland. Därifrån kan du ta avstickare både inåt landet och ut mot kusten, och på så sätt uppleva landskapet i sin helhet. Kör du på gas hittar du den bäst belägna FordonsGas-tankstationen i Varberg – vilket ju faktiskt passar väldigt bra. Med full tank har dagens gasbilar nämligen en räckvidd på upp till 40 mil, vilket räcker gott och väl för att ta sig fram och tillbaka genom Halland. (Och tar biogasen slut slår bilen automatiskt över till bensindrift, eftersom alla gasbilar som säljs idag är hybrider med både gas- och bensintank.)

Har du ingen gasbil? Det går såklart bra att hyra en! Hertz, Avis och Sunfleet ska alla ha gasbilar till uthyrning. Kika på deras hemsidor för den senaste uppdateringen kring sortimentet! Följ även gärna tipsen från Gröna Bilister innan du hyr din bil – de hjälper dig att göra ett miljövänligare val.

 

Gör din egen roadtrip!

Med hjälp av kartan kan du skapa din alldeles egna roadtrip, med utflyktsmål och aktiviteter som passar just dig och ditt sällskap. I kartan kan du även välja om du vill se enbart naturupplevelser, shoppingställen eller matställen – allt för att du ska kunna bygga upp din resa efter dina önskemål. Trevlig roadtrip!