Den ultimata roadtrippen runt Göteborg

På väg mot Göteborg med bil? Eller är du kanske göteborgare och ute efter inspiration till semesterns dagsutflykter? Bygderna runt Göteborg erbjuder alltifrån häftiga naturupplevelser till lokalproducerad mat och ståtlig arkitektur. Vi har listat några platser och aktiviteter som är väl värda ett besök i sommar – och som dessutom är snälla mot miljön. Tar du en gasbil dit gör du miljön ytterligare en tjänst. Kör hårt!

Natursköna upplevelser

Vättlefjäll naturreservat

Vättlefjälls naturreservat, ca 1,5 mil norr om Göteborg, är ett av de största naturområdena i Göteborgsområdet. Här bjuder naturen på en rik variation av mossar, skog och sjöar. Hyr en kanot, fiska, vandra längs Bohusleden och Vättlefjällsleden och njut av det vackra, kuperade landskapet. Eller packa med dig en matsäck och ta ett stopp på någon av de många fikavänliga platserna runt fjället.

Ta dig hit: Du tar dig enklast hit med bil och parkerar bilen vid Surtesjöns badplats. Kör längs E45an och ta avfart 81. Efter avfarten fortsätter du på Idrottsvägen, sedan höger på Granhäcksvägen. Därefter vänster in på Fågeldammsvägen som du följer fram till badplatsen.

Bärby självplock

Tycker du om tanken på att äta något som du själv har plockat? Från Vättlefjäll är det inte långt till Bärbys självplock i Säve, där det finns ett trettiotal olika bär och grönsaker att plocka med sig hem. Vill du inte plocka själv men ändå njuta av närproducerade godbitar kan du besöka gårdsbutiken. För att se öppettider och få veta vad som är i plocksäsong just nu kan du gå in på Bärby självplocks hemsida.

Naturskön båttur på sjön Lygnern

Göteborg har såklart sin vackra skärgård, men är du sugen på att testa en annan upplevelse till sjöss kan vi rekommendera att åka på en miljövänlig båttur på Lygnern. Lygnern är en vacker sjö ca 5 mil söder om Göteborg. Här kör den eldrivna båten Isa af Lygnern olika turer hela sommaren. Läs om dess olika turer och tidtabell på deras hemsida. Njut av sköna sommarupplevelser och storslagen natur!  

Upptäck mer: En av turerna med båten Isa af Lygnern går till Ramhultafallet – ett av Sveriges största vattenfall. Hit kan du även ta dig med bil. Vid fallet hittar du fikabord, vacker utsikt över sjön och en fin stig i skogen om du vill fortsätta upptäcka naturen.

Matupplevelser

Lilla Spinneriet i Lindome

Efter ditt besök till den vackra sjön Lygnern kanske du är sugen på en bit mat? Då kan vi rekommendera Lilla Spinneriet – en restaurang som huserar i en gammal charmig tegelbyggnad i Lindome, strax söder om Göteborg. Här kan du äta årstidsanpassad mat och bakverk som är både närproducerade och ekologiska. Under sommaren serverar de god lunch, från onsdag till söndag. Varje vecka presenteras en ny meny som anpassas efter säsong. Håll utkik efter senaste menyn på Lilla Spinneriets hemsida. När du ändå besöker Lilla Spinneriet bör du även kika in i butiksdelen. Här kan du köpa delikatesser, bröd och fina presentförpackningar.

Gödebergs gårdsbutik i Lindome

Är du i Lindome får du inte missa Gödebergs Gårdsbutik, där du kan köpa med dig fantastiskt gott kött från gårdens ekologiska djurhållning. Förutom ekologiskt kött hittar du även ägg från frigående höns, en välsorterad ostdisk, närodlade grönsaker och andra delikatesser av lokala och högkvalitativa producenter här.

Aludden Prôvidores i Lerum

Väljer du att istället köra österut på E20 så hittar du Aludden Prôvidores en knapp halvtimme från Göteborg. Här kan du svänga förbi och köpa nybakat ekologiskt surdegsbröd i deras bageri, äta en vällagad lunch på säsongens varor eller bara beskåda sjön Aspen från första parkett. Här anordnas titt som tätt olika arrangemang i matens, brödets men också vinets tecken. Spana in deras hemsida för att se om du kan tajma in din roadtrip med ett roligt evenemang!

Jernbruket

Gillar du matupplevelser som erbjuder det där lilla extra ska du definitivt besöka Jernbruket i Floda, cirka 3 mil öster om Göteborg. Mitt i ett gammalt magasin som en gång tillhörde Floda Järnbruk finns restaurangens vedeldade grill. Jernbrukets matfilosofi utgår från att matlagning ska vara ett fysiskt hantverk, och just därför tillagas merparten av maten över den öppna elden. Innanför dörren välkomnas du av en rustik inredning och kunnig personal. Råvarorna står alltid i centrum. Köttet köps från lokala bönder och grönsakerna kommer i så stor utsträckning som möjligt från Jernbrukets egna odling.

Ta dig hit: Kör E20an och sväng av mot Floda, ca 20 minuter från centrala Göteborg. Ta sikte mot järnvägsspåren, ta höger precis innan viadukten. Du hittar Jernbruket strax innan stationen.

Nolbygårds Ekokafé & Bageri

Ytterligare 2 mil österut hittar du Nolbygårds ekokafé. Nolbygård är en gammal lantgård som ligger inbäddad i grönska och vackra, vida åkrar kantade av skogsbeklädda kullar – bara 2 km norr om Alingsås. Här kan du välja om du vill ta en fika i den tidstypiska gården eller utomhus i den mysiga trädgården. Har du inte tid att sätta dig ner kan du köpa med dig ett gott surdegsbröd innan du tar bilen till nästa destination.

Lärjeåns Kök & Trädgårdar

I Angered, strax norr om Göteborg, hittar du Lärjeåns Kök & Trädgårdar. Sitt i deras mysiga växthus och njut av en KRAV-certifierad lunch gjord på ekologiska råvaror, eller besöka den vackra trädgården där de odlar ekologiska grödor. Detta är en mysig utflykt för hela familjen! Lärjeåns Kök & Trädgårdar tar även sitt sociala ansvar genom att skapa arbete åt de som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden – hållbart på alla sätt och vis, alltså. Bra va?

Beundransvärda torn och tinnar

Gunnebo slott

Strax söder om Göteborg hittar du Gunnebo slott – en byggnad som med sina anor från 1700-talet är lika vacker som ståtlig. Här kan du gå på rundvandring, äta en ekoinspirerad lunch eller besöka slottets butik. I butiken kan du köpa unika Gunneboprodukter som egna teblandningar, marmelader, dagsfärskt bröd, knäckebröd och skorpor, varav flera av produkterna bakas och tillagas på plats i Gunnebo.

Tjolöholms slott

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun, fyra mil söder om Göteborg, sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Med sina olika stilar bjuder slottet på brittisk ”comfort”. Här har du en magnifik havsutsikt, och den vidsträckta slottsträdgården med omnejd har milslånga promenadstigar. Slottsträdgården, slottsparken och den naturskyddade halvön är tillgänglig för besökare under hela året. I sommar erbjuder slottet också slottsvisningar – och en utställning med dräkter från tv-serien Downton Abbey. Väl värt ett besök!

Ta sig hit: Från E6/E20 väljer du avfart 58 mot Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning, så hittar du rätt.

Tanka gas på väg till dina utflyktsmål

I och runt Göteborg finns det en mängd gastankstationer att välja mellan. Kör du norrut från Göteborg kan du stanna och tanka på FordonsGas tankstation i antingen Backa eller Agnesberg. Kör du österut finns det en FordonsGas-tankstation i både Partille och Lerum. Söderöver hittar du en FordonsGas-tankstation i Mölndal och två i Kungsbacka. Sveriges alla gastankstationer finns listade på vår webbplats.

Gör din egen roadtrip!

Med hjälp av kartan kan du skapa din alldeles egna roadtrip, med utflyktsmål och aktiviteter som passar just dig och ditt sällskap. I kartan hittar du närmsta tankstation och kan dessutom välja om du enbart vill se naturupplevelser, matställen eller slott – allt för att du ska kunna bygga upp din resa efter dina önskemål. Trevlig roadtrip!