Den ultimata roadtrippen genom Västergötland

Upptäck Västergötland med gasbilen i sommar! Det böljande landskapet mellan Vänern och Vättern och Västergötlands vackra slätter är som gjort för en roadtrip. Börja i Falköping, ta Kulturväg Skaraborg förbi vackra Hornborgasjön och jobba dig uppåt mot Vänern till Kinnekulle och Vara. Upptäck historiska fornlämningar, lokala delikatesser och hänslående utsikt på vägen. I vår guide till den ultimata roadtrippen genom Västergötland tipsar vi om smultronställen, platser och aktiviteter som är väl värda ett besök – och som dessutom är snälla mot miljön. Häng med!

Känn historiens vingslag på mysig kulturväg

Sväng av från de stora motortrafiklederna och börja resan med en mysig roadtrip längs Kulturväg Skaraborg. På den sju mil långa sträckan från Karleby till Tidan får du uppleva allt från fornlämningar och klosterruiner till mysiga gårdar och loppisar. Allt i en storslagen natur, och med Hornborgasjöns rika fågelliv bara ett stenkast bort. Vill du upptäcka de små lokala smultronställena rekommenderar vi dessutom att läsa Lantlivs utförliga reseguide och ladda hem den händiga Kulturväg Skaraborg-appen.

Kom närmare naturen vid Hornborgasjön

Är du ändå i området får du inte missa ett besök vid naturum Hornborgasjön – besökcentret för en av Europas viktigaste fågelsjöar. I byggnaden, som påminner om ett konstverk där det ligger upphöjt på pelare i vattnet, hittar du en vacker utställning om sjöns historia och fågelliv. Centret fungerar även fint som en utgångspunkt för områdets fina vandringsleder. I sommar har Naturum dessutom ett fullspäckat sommarschema med aktiviteter för hela familjen.

Njut av en ekologisk fika med utsikt

Precis intill Naturum Hornborgasjön, i ett vackert nybyggt hus, hittar du Café Doppingen. Här kan du njuta av hembakad och ekologisk fika eller lunch med hänförande utsikt över sjön.

I Västergötland finns det många ställen att njuta av en god fika på. Foto: Jonas Ingman/vastsverige.com

Somna högt uppe bland trädtopparna

Dags för en övernattning? På trädhushotellet Islanna, nära Hornborgasjön utanför Falköping, bor du 6,5 meter upp i vackra ekar. Här somnar du inbäddad i lövverket medan vinden sjunger och vaggar dig till ro, och morgonen efter hissas en frukostkorg upp så att du kan starta dagen med en ekologisk frukost på den mysiga uteplatsen. Den gamla släktgården har dessutom fått pris för sina slowfood-kunskaper, och har ett helgöppet café med vedugnsbakat bröd lokala delikatesser. Himmelskt!

På trädhushotellet Islanna bor du 6,5 meter upp i vackra ekar. Foto: Erik Ottoson/vastsverige.com. 

Övernatta nära en älg – i en älg

Låter trädhotell inte nog unikt för dig? Då kan detta vara något. På Wrågården utanför Falköping bor du i en (trä)älg, mitt ute bland djuren i Wrågårdens älg-, dovhjorts- och bisonpark. Garanterat en unik upplevelse för både stora och små! Gården föder upp sina egna djur och drivs helt ekologiskt. På gården finns även en restaurang som serverar vällagad mat efter bokning.

 

Wrågården utanför Falköping bor du i en älg. Foto: Jonas Ingman/vastsverige.com

Besök Kinnekulle – en av Sveriges vackraste platser

Efter kulturvägens slut i Tidan har du bara en kvarts bilresa till Vänern. Passa på att stanna och tanka vid gasstationen i Leksberg utanför Mariestad, så har du energi kvar till resten av resan! Strax söderut hittar du Kinnekulle, nyligen utsedd till en av Sveriges vackraste platser.

”Har sällan skådat sådan vacker plats, både ramslök och guckuskon blommade och landskapet fick en att tro att man hamnat i Nangijala”

Beatrice Moberg, www.sverigesnatur.org

Redan Carl von Linné berömde Kinnekulle på sin tid, och ska ha kallat platåberget för “en plats bland de märkvärdigaste i riket”. Den vackra naturen gör området perfekt för aktiva upplevelser, så passa på att gå vandringslederna eller cykla på MTB-lederna medan du är här.

Förutom naturen finns det även mycket annat att upptäcka i området, i såväl historia- som matväg. Kryssa runt mellan medeltida kyrkor, säterier och ståtliga herrgårdar och stanna för fika eller lunch på någon av de historiska restaurangerna. På Hellekis Trädgårdscafé och Kök kan du till exempel njuta av en god fika under hundraåriga vinrankor i ett gammalt orangeri med utsikt över Vänern. Eller smaka på traktens lokala mattradition på Forshems Gästgivaregård, som även dem har blivit prisade för sitt utpräglade “slowfood”-koncept och sitt stora fokus på lokala och närodlade råvaror.  

Smaka på Vara

Har du tid över innan hemfärd väntar Vara och Västgötaslätten med några av Sveriges bästa smakupplevelser. Många aktörer här har dessutom ett stort fokus på ekologiska och lokala råvaror – precis som det ska “vara”!

 

På Conditori Nordpoolen kan du njuta av gott surdegsbröd. Foto: Jonas Ingman/vastsverige.com

Njut av enastående bakverk på Sveriges bästa konditori

På det White Guide-prisbelönta Conditori Nordpoolen i Vara tas konceptet “en svensk fika” till en ny nivå. Njut av enastående bakverk ute i den mysiga trädgården, eller köp med dig ett riktigt gott surdegsbröd från den vedeldade stenugnen till frukost.

Smaka på närproducerad glass

Sväng in på den lokala glasstillverkaren Mäjens Glass & Maräng vid Håle Lantbruk ute på Varaslätten. Här tillverkas glass, maränger, tårtor och bakelser på närproducerade råvaror och med säsongsbaserade smaksättningar. Perfekt för en solig dag!

Besök himmelriket för ostälskare

Sivans Osthandel på Västgötska Varaslätten har gjort sig känt som ett himmelrike för ostälskare. Inte konstigt – med ett förstklassigt hantverk och fem generationer osttillverkning bakom sig skapas här några av de bästa långlagrade hårdostarna i Sverige. Sväng förbi butiken i Vara och njut av fantastiska ostar. Förutom välsmakande ostar bjuder hembageriet även på bröd, kex och knäckebröd av mjöl från lokala odlare.

På Sivans Osthandel kan du smaka på förstklassig ost. Foto: Madeleine Land/vastsverige.com

Ta sig hit

Att köra gasbil i Västergötland är inga problem. Här finns gott om tankstationer, och även om du är långt ute på slätten behöver du inte oroa dig för att bli stående utan gas. De flesta av dagens gasbilar har nämligen en räckvidd på 50 mil, så med lite planering räcker det gott och väl till att upptäcka områdets alla smultronställen. (Och om gasen tar slut går bilen automatiskt över till bensin, för idag är alla gasbilar smarta hybrider.)

Är du sugen på att köra Kulturvägen Skaraborg är det bara att välja från vilket håll du vill åka – vill du börja i Karleby utanför Falköping i söder (cirka 12 mil nordost om Göteborg) eller i Tidan utanför Skövde i norr? Väljer du det första alternativet kan du passa på att stanna och tanka gas på stationen i Falköping, väljer du det senare hittar du tankstationer i närheten i såväl Skövde som Skara. För dig som ska besöka Kinnekulle och Hällekis rekommenderar vi ett stopp på gasstationen i Leksberg utanför Mariestad. Även i Lidköping finns det två stationer, en på Kartåsen och en på Tallskogsvägen. Kör du hit från Göteborgstrakten finns det gasstationer längs hela sträckan, bland annat i Vårgårda, Alingsås, Lerum och Partille.

Kom ihåg: De flesta gasstationerna i Västsverige är FordonsGas egna, vilket innebär att du kan tanka och betala med FordonsGaskortet. Då tankar du alltid minst 60 procent biogas och får dessutom 35 öre rabatt per kilo tankad gas.

Gör din egen roadtrip!

Med hjälp av kartan kan du skapa din alldeles egna roadtrip, med utflyktsmål och aktiviteter som passar just dig och ditt sällskap. I kartan hittar du närmsta tankstation och kan dessutom välja om du enbart vill se naturupplevelser, övernattning eller matställen – allt för att du ska kunna bygga upp din resa efter dina önskemål. Trevlig roadtrip!