Den ultimata roadtrippen runt Vättern

Vättern runt är en rejäl utmaning för både cyklister och de flesta elbilar. Men med gasbilen har du en härlig rundtur framför dig, med goda chanser att hitta dina egna smultronställen på vägen. Och utsikt, efter utsikt, efter utsikt. Häng med på hållbar roadtrip runt Vättern!

Att vara ute och nöjesköra med bil är inget man kan unna sig med gott samvete om man kör fossilare. Men för en gasbil är det förstås inga konstigheter. De flesta av dagens moderna gasbilar har nämligen en räckvidd på 50 mil, vilket gott och väl räcker till att upptäcka pärlorna längs med Vättern. Tanka full gas i Jönköping, där du hittar tre FordonsGas-tankstationer, så klarar du dig hela resan! Annars finns det mer gas att tanka i Motala hos det lokala gasföretaget. (Och om gasen tar slut går bilen automatiskt över till bensin, för idag är alla gasbilar smarta hybrider.)

Vi väljer att köra Vättern medsols, precis som cyklisterna. Först ut: Jönköping!

Tänd på Jönköping?

På Vätterns sydspets hittar du Jönköping. Något du inte borde missa här är det pittoreska Tändsticksmuséet. Muséet är inrymt i en vacker träbyggnad från 1848. Här kan du ta del av historien bakom tändssticksindustrin, eller bara njuta av utsikten över Vättern. Är du hungrig kan vi rekommendera Restaurang Sjön, en prisbelönt restaurang som vid fint väder erbjuder bästa solläge precis vid Vätterns strand. En knapp mil söder om Jönköping hittar du Hassafallsleden, en fantastisk naturupplevelse för den vandringssugna. Kör till Huluäng och följ skyltarna.

We love Hjo too!

I Love Hjo – Sveriges bästa kommunslogan – hittar vi på Vätterns västra sida. Men Hjo har inte bara ordvitsar, det är också en riktigt idyllisk stad som är väl värd ett besök. Staden är berömd för sin välbevarade trästadsbebyggelse, och på sommaren är förstås den fina hamnen ett måste. Missa heller inte ett besök på Gula Paviljongen, där du kan njuta av deras egengjorda ekologiska glass.

Något som karaktäriserar Hjo är också de små badhytterna vid stranden. Hyr en för en dag, eller lägg dig på stranden och bara njut av utsikten. Innan du åker därifrån borde du även besöka Njuta chokladkafé, som gör bygdens godaste varma choklad.

 

I Hjo hittar du dessa fantastiska badhytter på stranden. Fotograf: Jesper Anhede/www.anhede.se

Ro(dd)fyllt i Karlsborg

I Karlsborg korsar vi Göta kanal som här förbinder Vättern med Vänern. Den gamla fästningsstaden är än idag hem för utbildningen av Sveriges fallskärmsjägare. En vacker stad att bara vandra runt i! En bit norr om Karlsborg hittar du Djäknesundet. Här kan du bada från klipporna, snorkla, paddla kanot eller testa stand up paddle – ett perfekt utflyktsmål för en solig dag.

Gå i kloster i Vadstena

När du kört förbi toppen av Vättern kommer du strax till Vadstena, som erbjuder både slott och Heliga Birgittas eget kloster. Historiens vingslag fladdrar i varje gathörn och slottet började byggas 1545 på order av Gustav Vasa. Gillar du medeltida miljöer, att strosa på mysiga kullerstensgator och att slå dig ner på en uteservering? Ja, då borde du verkligen stanna till här. Dessutom kan du gå i kloster.

 

Instagramma loss i Omberg

Alldeles intill Vättern skjuter Omberg upp, en rejäl kulle som på sydsidan täcks av Sveriges nordligaste bokskog. Ta dig upp till toppen Hjässan och få en betagande utsikt. På södra sidan av Omberg hittar du både vackra Alvastra klosterruin och Ellen Keys vackra hus Strand precis intill Vättern. Gott om Instagramvänliga fototillfällen, milt sagt!

Granna grisar i Gränna

I populära resmålet Gränna kokas det polkagrisar inför publik. Den mysiga stan med sina kullerstensgator är självklart värt en stunds strosande. Men varför stanna på fastlandet? Härifrån går också färjan till Visingsö där man kan hyra cyklar, bada och stanna till för en bit mat.

Redan strax norr om Gränna är det värt att stanna bilen för ett besök på Uppgrenna Naturhus – det första naturhuset som byggts för kommersiell verksamhet. Huset har en  kombination av energioptimerat uppvärmningssystem och ett eget kretsloppssystem, där alltifrån materialval som till energiförbrukning är miljögenomtänkt. Väldigt häftigt, tycker vi! På Uppgrenna Naturhus kan du njuta av god en fika i deras ekokafé. Är du varken hungrig eller törstig? Då kan vi rekommendera ett besök ändå!

Uppgrenna naturhus erbjuder ekofika i växthus med fantastisk utsikt över Vättern. Foto: Kristina Svensson/www.tomatsallad.nu

Strax söder om Gränna, i Röttle, hittar du Rasmus kvarn – en kvarn med anor från 1600-talet. Idag är kvarnen i drift under somrarna. Sväng förbi för att se hur man mal mjöl som i gamla tider. Du kan även köpa färskt stenmalet mjöl med dig hem.

Innan du kör tillbaka till Jönköping igen borde du stanna till på Rudenstams Bär & Frukt. Detta är ett mysigt gårdskafé med tillhörande butik, som tillverkas sin egen äppelmust.

Foto: Jonas-Ingman/www.vastsverige.com

Ta sig hit

Att ta sig runt Vättern med gasbil är inga problem. De flesta av dagens moderna gasbilar har nämligen en räckvidd på 50 mil, vilket gott och väl räcker till att upptäcka pärlorna längs med Vättern. Om du vill tanka på vägen hittar du gasstationer i Jönköping, Motala och Huskvarna

Gör din egen roadtrip!

Med hjälp av kartan kan du skapa din alldeles egna roadtrip, med utflyktsmål och aktiviteter som passar just dig och ditt sällskap. I kartan hittar du närmsta tankstation och kan dessutom välja om du enbart vill se naturupplevelser, matställen eller fin arkitektur – allt för att du ska kunna bygga upp din resa efter dina önskemål. Trevlig roadtrip!