Flygångest? Så reser du mer klimatsmart!

Att arbeta för en hållbar framtid har aldrig varit så aktuellt som nu. Ändå ökar flygresorna, och klimatet får ta konsekvenserna. Men på den senaste tiden har flygdebatten tagit ny fart i sociala medier och allt fler börjar ifrågasätta flygnormen. Så frågan är – hur kan vi fortsätta resa med gott samvete i dessa #stannapåmarken-tider? På FordonsGas vill vi öppna upp för en lösning som gynnar både klimatet och reslusten. Den är kanske lite kontroversiell, för den lyder nämligen: ta bilen istället!

På senaste tiden har debatten om flygresor spridit sig som en löpeld på sociala medier. Instagram-kontot Aningslösa Influencers, som uppmärksammar influencers om klimatpåverkan av deras flygresor, växer i raketfart. Samtidigt lyfter många andra profiler problematiken, och termer som “flygångest”, “flygskam”och “smygflyga” uttrycks från en rad olika håll. En välkommen diskussion såklart – vi måste minska vårt koldioxidavtryck för att framtida generationer ska få uppleva det vi idag ser som självklarheter.

Dags att koldioxidbanta?

2018 nådde vi “Earth overshoot Day” rekordtidigt. Redan första augusti hade vi levt för mer av jordens resurser än vad vår jord kan producera på ett år – en trend som dessvärre inte ser ut att förbättras.

En bidragande faktor till klimatförändringarna är, som de flesta redan vet, transport och flygresor. Idag släpper vi i Sverige ut cirka 4 ton koldioxid per person om året. För att nå en hållbar framtid kan varje människa släppa ut max 1 ton koldioxid per person om året. Faktum är att bara en flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,7 ton koldioxid – per person. Det är nästan lika mycket som vad en genomsnittlig fossildriven personbil släpper ut under ett helt år!

Vill du veta hur vi har räknat? Testa din egen klimatpåverkan på www.klimatsmartsemester.se

Res smartare

På FordonsGas tror vi inte på att skuldbelägga människor som reser. Vi tror nämligen inte att vi behöver resa mindre – bara smartare. Och att resa smart 2019, det är att stanna på marken. Genom att skippa flyget och istället upptäcka det som finns i vår närhet kan vi spara på jordens resurser och resa med gott samvete.

Här finns det många möjligheter. Cykeln, tåget eller kollektivtrafiken är förstås utmärkta alternativ. Men det går faktiskt att resa klimatsmart och ändå behålla friheten som bilen innebär – i alla fall om man väljer att köra fossilfritt med förnybar biogas i tanken. Då främjar du inte bara den cirkulära ekonomin, utan sänker dessutom koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med att köra på fossila bränslen som bensin och diesel!

Äventyr och roadtrips på hemmaplan

Så skippa flyget och stanna på marken istället. Sverige och våra grannländer här i norr är helt fantastiska att resa i, året runt. På vintern kan du välja bort flygresan till Alperna och istället välja tåg eller (gas)bil till fjällen. Och när det börjar bli dags att planera sommarens semesterresor får du inte missa att upptäcka alla underbara smultronställen på hemmaplan. Det finns fler än du tror! I våra guider #älskaroadtrips har vi samlat tips på tankvärda platser i Sverige som är värda en omväg, och som du enkelt kan ta dig till med gasbil. Planera in dem för sommaren och lägg flygångesten bakom dig!

Läs mer: Den ultimata gasguiden

Tack för att du kör på gasenergi!

Så visst finns det sätt att resa på som inte tär på vårt jordklot lika mycket som flyg. Du som kör en gasbil har redan gjort mycket för klimatet. Genom att bli BIO-CNG-kund hos oss på Fordonsgas och köpa 100 procent biogas kan du se till att göra ännu mer.

Vi vill se debatten om flygresor som ett tillfälle att lyfta blicken och diskutera res- och transportvanor i stort. Vi behöver göra färre flygresor – men att även göra mer medvetna val i vardagen och att välja bort den fossildrivna bensin- eller dieselbilen kan göra stor skillnad! På så sätt kan du minska ditt bilburna koldioxidavtryck med 95 procent, utan att behöva göra avkall på någonting. Ett rätt enkelt val, tycker vi. Kontakta oss för att få veta mer, eller kolla in alla alla gasbilar på marknaden i vår gasbilsväljare.