Två år med gasbil, så gick tankarna innan köpet – Eric Zinn

Gasbilsföraren Eric bor i Ytterby utanför Göteborg med sin familj och arbetar som hållbarhetschef på Göteborg Energi. Han lägger det mesta av sin vakna tid, både privat och på jobbet, på att hitta mer hållbara sätt för oss att leva.

Hej Eric! Vad gör du för att leva mer hållbart?

– Jag har kört gasbil i 2 år och anser att biogas är det överlägset bästa bilbränslet för klimatet i närtid. Det är därför självklart för mig att köra på biogas! För att leva mer hållbart förutom gasbilen har jag skaffat lite olika typer av cyklar för att minska mitt bilbehov, jag äter vegetariskt och försöker få barnen på samma tåg (tofu är enklare än kikärtor, haha!) och vi har inte rest med flygplan på åtminstone fem år.

Hur gick tankarna innan du köpte din första gasbil?

– Jag hade hört nästan uteslutande positivt om gasbilar, men det fanns några enstaka berättelser som fick mig att tveka. Jag var för 10 år sedan orolig över gasbilarnas kvalitet, men  det är inget problem idag. Folk var oroliga över att gastankarna skulle rosta men det problemet försvann med komposittankarna.Det enda problemet jag ser nu är att jag tycker att alldeles för få grannar berömmer mig för mitt val (haha!), men kanske tänker de ”det där borde jag också göra.” 

Många tror även att det är dåligt bagageutrymme, men jag har jättemycket plats i min Touran, tillräckligt för sju personer!

Eric Zinn, gabilsförare

Vad är den största myten kring gasbilar?

– Att det skulle vara krångligt att ha en gasbil. Det finns de som tror att det är för långt mellan tankstationerna eller att servicen skulle vara mer omständig. Många tror även att det är dåligt bagageutrymme, men jag har jättemycket plats i min Touran, tillräckligt för sju personer! 

Vad vill du tipsa andra om?

– Märk upp din bruna soptunna med biogas-symbolen för att verkligen visa var ditt bilbränsle kommer ifrån och uppmärksamma andra om vad biogas är gjort av! 


Namn: Eric Zinn
Stad: Ytterby
Ålder: 43
Gör: Hållbarhetschef Göteborgs energi
Kör: VW Touran Cross
Gasbilsförare sen: 2 år