Vargöns Trafikskola lockar elever med fossilfria bilar

Ökad miljömedvetenhet, gott samvete och bilar anpassade för de oerfarna är bara några anledningar till varför Vargöns Trafikskola väljer att köra på gasenergi. Redan för åtta år sedan såg de fördelarna med gas och började ställa om till fossilfria bilar. Idag har trafikskolan fyra gasbilar, och de planerar att köpa in fler i framtiden.

Vargöns Trafikskola är Vänersborgs äldsta trafikskola och har i mer än 80 år utbildat förare i Vargön och Vänersborg med omnejd. Men det är något som skiljer dem från många andra trafikskolor – de kör nämligen på gas. 

Stefan Berglund har varit trafikutbildare i över 30 år och är stolt ägare av Vargöns trafikskola sedan början av 2000-talet.

– Intresset för gasbilar började på en föreläsning för snart åtta år sedan. Där lyftes fördelarna med gasbilar och den minskade miljöpåverkan. Det var då vi köpte in vår första gasbil och nu drivs alla våra manuella bilar på gas.

Fyra Volkswagen Golf i vagnparken 

Idag kör Vargön trafikskola med fyra Volkswagen Golf och är väldigt nöjda med bilarna. 

Vargöns Trafikskola väljer gasenergi

– Vi började med en Volkswagen passat men när den slutade tillverkas gick vi över till Volkswagen Golf. Vi planerar att fortsätta köpa in gasbilar så länge det produceras bilar med samma prestanda, säger Stefan.

Fossilfria bilar lockar fler studenter

Att gasbilar skulle uppfattas som något negativt bland skolans elever är inget Stefan märkt av – snarare tvärtom. 

– Hos dagens ungdomar finns en stor miljömedvetenhet, vilket vi tycker är positivt. Vi uppfattar det som att många studenter är glada att kunna välja fossilfria bilar när de ska ta körkort. Dessutom uppfattas våra gasbilar enklare att köra för de oerfarna, de reagerar snabbt och är bekväma att köra.

Genom att påverka våra elever att köra på ett vettigt sätt och välja rätt drivmedel gör vi gott för både miljö och samvete.

Stefan Berglund

Gasbilarna viktig del av miljöarbetet

För Vargöns Trafikskola är gasbilarna inte bara ett sätt att hålla sig attraktiva mot nya elever. Det är även en viktig del av företagets övergripande miljöarbete. Genom gasbilarna kan trafikskolan minska sina koldioxidutsläpp, samtidigt som de uppmuntrar morgondagens bilister att köra fossilfritt.

– Miljötänket är något som funnits med oss länge och som fått ett starkare fäste sedan vi börja köra på gasenergi. Miljöaspekten finns i våra tankar hela tiden, vi utbildar Eco Driving till alla våra studenter och som ett led i detta lyfts även vilket drivmedel vi använder.


Företag: Vargöns Trafikskola
Fordonsansvarig: Stefan Berglund, ägare och utbildare
Gasbilsförare: Studenter
Antar bilar: 4
Bilmärken: Volkswagen Golf